Witam
Mam problem z zegarami VDO w mojej 80 rok 1987.
Do dziś wszystko chodziło pięknie obrotomierz prędkościomierz , wskażnik temp oraz paliwa jak i wszystkie inne kontrolki . Jedynym mankamentem zegarów było słabe podświetlenie od strony prędkościomierza .
Tak więc postanowiłem to zmienić , po wyciągnięciu zegarów rozkręciłem i po kolej zaczełem sprawdzać żaróweczki , tylko , że robiłem to na drugim liczniku tzn na samej płytce z obrotomierzem , i podczas podłączenia żółtej kostki i zapeleniu świateł poszło jakieś spięcie trochę dymu itd... Kostka i kable są całe a od zegara na którym sprawdzałem czuć zapach spalonej płytki . Następnie wsadziłem mój zegar już z sprawnymi żarówkami wszystko elegancko świeci , ale nie działa ani obrotomierz prędkościomierz wskażniki temp i paliwa oraz kontrolka od ładowania , ssania oraz hamulca ręcznego . A inne działają .
Poza tym całe oświetlenie w aucie jest 100 % sprawne , schowek deska itd.. Wszystkie bezpieczniki są sprawne . Niestety nie znam się tak na elektronice jak na mechanice , i prosił bym o pomoc .
Czy mógł paść jakiś przekażnik ? Moduł sterujący zegarami ? Jakiś komputer itd?
Z góry dziękuje za każdą pomoc .
[80 B3 , 1.8 RU] Zegary VDO przestały działać
andi77 Tak wszytskie bezpieczniki pod maska są ok , w sensie żaden nie jest przepalony . Zauważyłem dziś ,że nie ma też światła cofania , które zawsze było . Może mieć to jakieś powiązanie ?
PatrykM, Bezpiecznik nr. 12 (15A) za to odpowiada.
Sprawdź ten bezpiecznik, oraz to czy nie jest założony większej mocy... bo wtedy mogło przepalić kabelek
Bezpiecznik nr. 12 odpowiada za zestaw wskaźników, światła cofania, abs, ogranicznik prędkości ( dwie ostatnie opcje... jeżeli masz na wyposażeniu).
Sprawdź ten bezpiecznik, oraz to czy nie jest założony większej mocy... bo wtedy mogło przepalić kabelek
Bezpiecznik nr. 12 odpowiada za zestaw wskaźników, światła cofania, abs, ogranicznik prędkości ( dwie ostatnie opcje... jeżeli masz na wyposażeniu).
andi77 Dzięki za pomoc naprowadziłeś mnie z tym bezpiecznikiem .
Bezpiecznik owszem był cały ale przepalił się jeden kabelek ,nie wiem jakim cudem .
Trochę zabawy i wszystko działa . [/b]
Bezpiecznik owszem był cały ale przepalił się jeden kabelek ,nie wiem jakim cudem .
Trochę zabawy i wszystko działa . [/b]
-
- Forum Audi 80