[80 B4 ABK] Sprzęgło czy skrzynia?
[80 B4 ABK] Sprzęgło czy skrzynia?
witam
Otóż zacznę tak. Jadąc na autostradzie stałą prędkością ok 150km/h nagle cos się przydławił a po krótkim czasie zaczęło nim trząść całym, zjechałem na margines i przy 20km/h wcisnąłem sprzęgło i stanął "dęba".
Zgasiłem , popatrzyłem myślałem , że pasek rozrządu poszedł, bo niedługo wymiana....ale nie ,pasek cały.
Odpalam, więc autko pali ,jak zawsze wrzucam bieg i kangurzy, zaczęło coś głośno chrobotać przy jeździe powoli auto rozpędzałem góra do 50km/h, myślałem to może przegub ,ale na pewno nie bo cały jest nic przy kole nie chrobocze bo na lewarku sprawdziłem.
Mając do ciotki ok 25km a do domu ok 80 to wbiłem 2 bieg i tak powoli jechałem czasami nawet do 4 wbiłem ale cały czas cos bardzo głośno chrobotało, ze ludzie w każdej miejscowości na pewno mnie słyszeli. Biegi czasami lekko wchodziły a czasami w ogóle tak że trzeba było wyhamować do zera wbić 2 i dopiero ruszyć, bo z 1 nie da rady.
A teraz w skrócie skrzynia bądź sprzęgło chrobocze nawet na biegu jałowym słychać metaliczne chrobotanie, bieg czasami można było lekko włączyć podczas jazdy a czasem w ogóle, teraz auto stoi wydaje mi się że cos się zablokowało. Drążek niby na luz ustawiony ale jak włączę silnik ze sprzęgłem to ok ale jak puszczam powoli to dławi się nie rusza i chce zgasnąć. Nawet nie włączając auta i na zgaszonym próbowałem go przepchnąć na trzyma bieg a drążek jest na luz ustawiony
Panowie macie jakieś pomysły? Sprzęgło się sypło czy skrzynia?
Otóż zacznę tak. Jadąc na autostradzie stałą prędkością ok 150km/h nagle cos się przydławił a po krótkim czasie zaczęło nim trząść całym, zjechałem na margines i przy 20km/h wcisnąłem sprzęgło i stanął "dęba".
Zgasiłem , popatrzyłem myślałem , że pasek rozrządu poszedł, bo niedługo wymiana....ale nie ,pasek cały.
Odpalam, więc autko pali ,jak zawsze wrzucam bieg i kangurzy, zaczęło coś głośno chrobotać przy jeździe powoli auto rozpędzałem góra do 50km/h, myślałem to może przegub ,ale na pewno nie bo cały jest nic przy kole nie chrobocze bo na lewarku sprawdziłem.
Mając do ciotki ok 25km a do domu ok 80 to wbiłem 2 bieg i tak powoli jechałem czasami nawet do 4 wbiłem ale cały czas cos bardzo głośno chrobotało, ze ludzie w każdej miejscowości na pewno mnie słyszeli. Biegi czasami lekko wchodziły a czasami w ogóle tak że trzeba było wyhamować do zera wbić 2 i dopiero ruszyć, bo z 1 nie da rady.
A teraz w skrócie skrzynia bądź sprzęgło chrobocze nawet na biegu jałowym słychać metaliczne chrobotanie, bieg czasami można było lekko włączyć podczas jazdy a czasem w ogóle, teraz auto stoi wydaje mi się że cos się zablokowało. Drążek niby na luz ustawiony ale jak włączę silnik ze sprzęgłem to ok ale jak puszczam powoli to dławi się nie rusza i chce zgasnąć. Nawet nie włączając auta i na zgaszonym próbowałem go przepchnąć na trzyma bieg a drążek jest na luz ustawiony
Panowie macie jakieś pomysły? Sprzęgło się sypło czy skrzynia?
glowica latem byla regenerowana wymieniana, ale napewno to nie panewka bo pali dobrze i chodzi rowno tak jak zawsze. No właśnie tak mhysle że to skrzynia albo sprzegło ale jak można sprawdzic co poszło?
[ Dodano: 2011-12-31, 16:02 ]
Bez rozbierania bo auto ponad 100 km stoi od domu i ciotki a nie ma kanału
[ Dodano: 2011-12-31, 16:02 ]
Bez rozbierania bo auto ponad 100 km stoi od domu i ciotki a nie ma kanału
- karolas123
- Forum Audi 80
kolego poszła tobie tarcza sprzęgłowa moim zdaniem na 80% dokładnie wypracowane tłumiki drgań skrętnych czyli te sprężyny w tarczy miałem takie coś już,chyba że się mylę ? to właśnie powoduje te drgania.
kolega wyżej to samo pisał :!:
Powiem tak bardzo brzydko w tej sytuacji tobie się stało.Hm za dużo tu nie pomożemy.Wyjęcie lub wymiana tarczy u nas w pomorskim od 150 do 250 zł + części :cry:
kolega wyżej to samo pisał :!:
Powiem tak bardzo brzydko w tej sytuacji tobie się stało.Hm za dużo tu nie pomożemy.Wyjęcie lub wymiana tarczy u nas w pomorskim od 150 do 250 zł + części :cry:
sprzęgło na bank już miałem do wymiany bo się kończyło i jak był rozgrzany to na 1 w korku czasami kangurzył ale ruszając z większymi obrotami ruszał normalnie więc napewno sprzęgło do wymiany. Ale czy nastawiać się jeszcze na skrzynie? nie ma co naprawiać skrzyni jak co to używka inna
[ Dodano: 2012-01-01, 13:56 ]
jak myślicie jak poszła skrzynia to mechanik policzy mnie podwojnie za wymiane skrzyni i sprzegla czy tylko raz bo to w sumie jedna robocizna
[ Dodano: 2012-01-01, 13:56 ]
jak myślicie jak poszła skrzynia to mechanik policzy mnie podwojnie za wymiane skrzyni i sprzegla czy tylko raz bo to w sumie jedna robocizna
Mi sie wydaję że uszkodzeniu uległa sprężyna centralna w docisku.Ale bez wyjęcia skrzyni chyba sie nie obejdzie.Jak nie wyjmiesz to nie będziesz wiedział.Od razu jak wyjmiesz skrzynię zrób i tarcze sprzęgła,sprawdź docisk,łożysko,uszczelniacz na wale.Zapewne o tym wiesz ale wole Ci przypomnieć kolego że takie rzeczy trzeba zrobić od razu by potem raz jeszcze nie zwalać skrzyni.Wiem po sobie jak u Siebie zwalałem skrzynię-od razu zrobiłem tarczę,łożysko,docisk,rozrusznik,uszczelniacz na wale i uszczelki przy wydechu bo wszystko masz na wierzchu a potem znowu by mnie czekało rozkręcanie.
i tak planowałem wymienić kompletne sprzęgło więc najlepiej wymienić komplet oby tylko sprzęgło.
co myślicie o tych sprzęgłach:
http://moto.allegro.pl/sprzeglo-audi-10 ... 82572.html
http://moto.allegro.pl/sprzeglo-statim- ... 80963.html
wiem ze są tanie ale na luka albo sachsa nie stać mnie zbytnio :roll:
co myślicie o tych sprzęgłach:
http://moto.allegro.pl/sprzeglo-audi-10 ... 82572.html
http://moto.allegro.pl/sprzeglo-statim- ... 80963.html
wiem ze są tanie ale na luka albo sachsa nie stać mnie zbytnio :roll:
Jak składałem swoje audi, to sprzęgło też było już na wykończeniu i założyłem NK kupione na allegro za 265zł z wysyłką. Co ciekawe na docisku było wybite logo Sachs i naniesione nadrukiem Delphi, ale wszystko wyglądało na nowe lub regenerowane. Tarcza i łożysko w tym zestawie było nowe. Jak na razie po przejechaniu 2000km jestem bardzo zadowolony i chodzi jak trzeba.