Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4] szyberdach nie dziala

ODPOWIEDZ
pawellesz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4] szyberdach nie dziala

Post autor: pawellesz » 06 sty 2012, 19:33

Witam wszystkich! Mam taki problem z szyberdachem ze nie mogę go w żaden sposób otworzyć dodam ze silniczek po wymontowaniu działa jak powinien,a kiedy go zamontuje to tylko tyka w obie strony jakby coś go blokowało. Wszystkie tematy które przeczytałem mówią o rozebraniu szyberdachu gdy jest uchylony ale jak się dostać do linek i prowadnic gdy jest zamknięty. Nie wiem od jakiego czasu jest w takim stanie bo już taki kupiłem. Proszę o jakąś pomoc

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 06 sty 2012, 20:21

Silniczek po wymontowaniu podpinasz pod instalację szyberdachu,pod ten sam przełącznik czy na krótko?? Bo wina może być w przełączniku.Druga sprawa to próbowałeś otworzyć szyberdach kluczem imbusowym który powinieneś mieć przymocowany niedaleko silniczka lub weź jakiś inny i spróbuj go otworzyć ręcznie.Otwór na imbus masz przy szyberdachu po zdjęciu lampki.Wtedy jak go otworzysz to będziesz miał dostęp do szyn...

pawellesz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawellesz » 07 sty 2012, 16:27

Witam. Tak kolego silniczek podpinałem pod przełącznik, wiec przekażniki i instalacja wydaje się być wporzątku. Imbusem też próbowałem i nawet nie drgnie. Nawet jak silniczek był zamontowany to w trakcie jego włączania próbowałem pomóc kręcić imbusem i nic, jak stał w miejscu tak stoi. I właśnie nie wiem co dalej?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 07 sty 2012, 17:34

No to nieźle.Coś mi się wydaje że będziesz musiał zdjąć podsufitkę bo chyba innego dojścia przy zamkniętym szyberdachu nie ma.Spróbuj jeszcze podczas otwierania postukać w szyberdach może coś puści.Jak nie to chyba tylko targanie podsufitki zostaje.

pawellesz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawellesz » 07 sty 2012, 17:52

Tego wlasnie sie obawialem bo za bardzo podsufitki nie chce ruszac, zdjac latwo ale pozniej poskladac do kupy

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 07 sty 2012, 17:59

pawellesz pisze:Witam. Tak kolego silniczek podpinałem pod przełącznik, wiec przekażniki i instalacja wydaje się być wporzątku. Imbusem też próbowałem i nawet nie drgnie. Nawet jak silniczek był zamontowany to w trakcie jego włączania próbowałem pomóc kręcić imbusem i nic, jak stał w miejscu tak stoi. I właśnie nie wiem co dalej?
imbusem powiadasz ale odchaczales ten precik? i dopiero wtedy krecisz i szyber idzie.
ja u siebie tez myslalem ze szyber zdechl wymienilem na drugi przelacznik to samo okazalo sie ze w tym czerwonym kółku co jest klin ktory trzyma delikatnie sie wysunal ok 1-2mm i delikatnie kółeczko sie opuscilo i dlatego nie zawsze szyberdach dzialal sprawdz to u siebie

pawellesz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawellesz » 07 sty 2012, 18:17

precika tam nie widzialem ale sprawdze. ale tak mysle ze jakby blokowal to po wyjeciu silniczka tez by blokowalo a ten kreci w jedna i w druga strone bez oporow, ale moge sie mylic

[ Dodano: 2012-01-08, 15:52 ]
tomek1982 pisze: imbusem powiadasz ale odchaczales ten precik? i dopiero wtedy krecisz i szyber idzie.
ja u siebie tez myslalem ze szyber zdechl wymienilem na drugi przelacznik to samo okazalo sie ze w tym czerwonym kółku co jest klin ktory trzyma delikatnie sie wysunal ok 1-2mm i delikatnie kółeczko sie opuscilo i dlatego nie zawsze szyberdach dzialal sprawdz to u siebie
Wyciągnełem te czerwone kulko i nie ma tam tego drucika o ktorym pisales. te kolko jest tam wsadzone na takich frezach

Dawidof
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dawidof » 14 sty 2012, 01:00

Jak Ci silniczek chodzi luzem to wina jest gdzieś w prowadzeniu szyberdachu. W tym silniczku nie ma żadnego pręcika tylko tarczka z wypustem, która wpada w otwór w położeniu "0". Przerabiałem temat w tym tygodniu bo u siebie całość rozbierałem. Wystarczy, że się ślizgi poprzesuwają albo zahaczą i już koniec. Jak nie możesz go ruszyć to nie zdemontujesz tapicerki szybra, więc pozostaje cały sufit. Jak chodzi o sufit to nie bój sie demontować, żaden problem. Odkręcasz wszystko po kolei z plastików i demontujesz słupki. Jedynie to delikatnie ale z siłą przy ramce szybra, jest 8 zaczepów, 4 na szerokości i 2 na długości. Dobrze złapać i zdecydowanie szarpnąć, bo podważając np śrubokrętem niszczy się materiał (mi to było obojętne, ale tobie pewnie nie :-P ) Sufit jest klejony nad tylną kanapą i w gabażniku :-P szpachelka albo ręką delikatnie i zejdzie. Potem odkręcasz nakrętki dookoła szybra, suszarką podgrzewasz odpływy żeby miękko zeszły i całość na dół. Wtedy powinno się dać odjechać rynienką i wyjąć tapicerkę, żeby dostać się do prowadnic. Co do składania podsufitki to machnołem to samemu w 1,5h i to bardzo ostrożnie bo sobie nowy materiał nakleiłem, także można :-D Gdybyś się za to zabrał to słuze radą i jakby co to mam luzem szyber do avanta bez silniczka, tapicerki i rynienki, ale raczej te rzeczy nie blokują Ci dachu.

pawellesz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawellesz » 19 sty 2012, 17:26

Witam. dzięki za podpowiedzi co do szybra. Teraz na zimę to jeszcze go sobie odpuszczę ale jak zrobię to dam znać jak poszło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl