Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] zgrzyta trójka

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 30 mar 2011, 14:16

cielakoer pisze:a myslicie ze zgrzytanie 3 biegu moze byc tez powodem konczacego sie sprzegla?zastanawialem sie ostatnio nad tym bo mam to i to od momentu kupienia auta i niedlugo bede wymienial sprzeglo to moge spodziewac sie jakiejs poprawy ze strony zgrzytania 3?:D

Wydaje mi się że jak by nie domagało sprzęgło, to wtedy zgrzytałyby wszystkie biegi.

cielakoer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cielakoer » 30 mar 2011, 16:26

No nie wiem, moje jest już na wykończeniu bo łapie już praktycznie na samiutkim końcu a reszta biegów działa normalnie. Chyba ze to też synchronizator...

rumun01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rumun01 » 08 sty 2012, 00:00

u mnie dziś wystąpił podobny problem mianowicie zgrzytanie 3 oczywiscie przez moją głupote chcialem troche przepchnąć samochod do tylu na parkingu a ze mialem pozostawiony na biegu to zrzucilem na luz bez sprzegła i teraz zgrzyta .Mam pytanie czy to bedzie uszkodzony synchronizator i czy da sie coś z tym zrobic ,czy szukać nowej skrzyni ,inne biegi wchodzą normalnie

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 08 sty 2012, 01:38

Może to być synchronizator. Wtedy masz 3 wyjścia, zmieniać skrzynię, naprawiać skrzynię, albo nauczyć się z tym jeździć. Samemu nic nie zrobisz, naprawa skrzyni to naprawdę robota dla profesjonalistów. I niestety dość droga sprawa.
Ja już tak jeżdzę prawie 2 lata skrzynia się jeszcze nie rozsypała. Tylko wrzucaj tą 3 tak żeby nie zgrzytało, wiadomo pewnie nie zawsze wyjdzie.

rumun01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rumun01 » 08 sty 2012, 10:56

czy skrzynie w audi sa tak delikatne ze przez zrzucenie bez sprzegla biegu na luz az takie rzeczy sie dzieja? a było tak pieknie zadnego zgrzytania wszystkie biegi wchodzily elegancko atu nagle lipa i koszty ,nic bede musiał ztym jezdzic :cry:

[ Dodano: 2012-02-21, 23:27 ]
dziś jestem po wymianie skrzyni 700zl + 200 wymiana .długo sie nad tym zastanawiałem ale do zgrzytajacej trojki doszło brak wstecznego tzn jechalem na piatce i nie mogłem zrzucic na luz po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika wszystko bylo ok ale nie moglem wrzucic wstecznego . co do trojki zauwazylem ze tak do 2000 obrotow i predkosci 40km/h mozna ja bylo wrzucac bez zgrzytu najgorzej bylo z 4 na 3 lub powyzej 40 km/h nawet z luzu wtedy zgrzytała i to zdrowo .zobaczymy ile nowa skrzynia wytrzyma ,ale mam nauczke jak sie obchodzic z biegami tzn napewno nie bez sprzęgla nawet na zgaszonym silniku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl