Witam wszystkich!
Jest to moj pierwszy post na tym forum wiec proszę o zrozumienie...
Mam pewien problem z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej a dokładnie jest tak:
1.Gdy przekręcę kluczyk w stacyjce(kontrolki sią zapalają) wskaźnik temperatury idzie do góry - zatrzymuje sie jakoś przy 120oC!
2.Po odpaleniu silnika automatycznie spada do zera
3.Ale gdy sie silnik nagrzeje nic nie wskazuje, ciągle zero
u mnie jest troszkę inaczej niż na tym zdjęciu (wiadomo mam inny silnik)
jest cos takiego:
~~~\_[1]_[2]_
silnik |___[3]__
~~~~|
1- to miejsce jest puste(tak to wygląda jakby miał tam byc jakiś czujnik wciskany-nie ma gwintu)
2- to jest czujnik(2 styki), tylko ze nie wiem za co on odpowiada
3- (dwa styki)to jest chyba czujnik ktory odpowiada za wskaźnik temp. przynajmniej z tego co zauważyłem - zdjąłem jeden zacisk i wskazówka opusciła sie do zera przy niezapalonym silniku
ale teraz gdy kupiłem nowy czujnik jest tak samo... :[
Prosze o pomoc
[B3 1.8+lpg NE] Czujnik temp. cieczy - dziwny problem...
[B3 1.8+lpg NE] Czujnik temp. cieczy - dziwny problem...
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 17:16 przez Joker80, łącznie zmieniany 1 raz.
dzięki za podpowiedź
ale dzisiaj juz tego nie będe rozkręcać
[ Dodano: 2011-12-22, 20:40 ]
I wszystko wiadomo:
ładnie popaliło i jeszcze ostatni właściciel coś narobił tak ze i tak nie działa
ale zaraz sie zrobi nowe ścieżki
ale dziwne że tego nie zauważyłem bo juz ten licznik rozbieram 3 raz w ciągu 2 tygodni(wymieniałem zębatkę w liczniku kilometrów i wymieniłem 2 żarówki od podświetlenia)
ale dzisiaj juz tego nie będe rozkręcać
[ Dodano: 2011-12-22, 20:40 ]
I wszystko wiadomo:
ładnie popaliło i jeszcze ostatni właściciel coś narobił tak ze i tak nie działa
ale zaraz sie zrobi nowe ścieżki
ale dziwne że tego nie zauważyłem bo juz ten licznik rozbieram 3 raz w ciągu 2 tygodni(wymieniałem zębatkę w liczniku kilometrów i wymieniłem 2 żarówki od podświetlenia)
Niestety bo przelutowaniu i poprawionych ścieżkach jest tak samo
ręce opadają, już nie wiem co może być...
[ Dodano: 2012-01-07, 00:14 ]
chyba znalazłem rozwiazanie !!! -> https://audi80.pl/18s-ne-czujnik-tem ... htm#670859
ale niestety po zmianie styków jest tak samo a jesli zostawie jedna niepodpięty styk na liczniku nic sie nie pojawia
[ Dodano: 2012-01-09, 23:38 ]
wychodzi ze cos jest z czujnikiem bo przy zimnym silniku jest tak ze jesli nie odpale silnika to temp. na zegarze idzie do 110 a jesli silnik jest nagrzany i nie jest odpalony to nic nie wskazuje (oczywiscie przy odpalonym silniku tez nic nie wskazuje)
ręce opadają, już nie wiem co może być...
[ Dodano: 2012-01-07, 00:14 ]
chyba znalazłem rozwiazanie !!! -> https://audi80.pl/18s-ne-czujnik-tem ... htm#670859
ale niestety po zmianie styków jest tak samo a jesli zostawie jedna niepodpięty styk na liczniku nic sie nie pojawia
[ Dodano: 2012-01-09, 23:38 ]
wychodzi ze cos jest z czujnikiem bo przy zimnym silniku jest tak ze jesli nie odpale silnika to temp. na zegarze idzie do 110 a jesli silnik jest nagrzany i nie jest odpalony to nic nie wskazuje (oczywiscie przy odpalonym silniku tez nic nie wskazuje)