[B3 1,8 PM] Trwałość żarówek SMD/LED
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
[B3 1,8 PM] Trwałość żarówek SMD/LED
Jak w temacie: chciałem poruszyć wątek coraz bardziej popularnych diód smd i led.
Otóż od jakiegoś czasu testowałem w swojej furce takie żaróweczki:
Jeśli chodzi o te żarówki z 9-smd to muszę powiedzieć, że dają piękne białe światło (nieporównywalne ze zwykłymi postojówkami!) i mają wystarczającą moc (przy czym nie rażą w oczy), ale jeśli chodzi o ich trwałość- to tragedia... pierwsza padła po 2 tyg. a druga po trzech -myślę, że przyczyną była głównie wys. temp. w kloszu od żarówki H4...
Te drugie diody led walcowe ze zdjęcia są dużo trwalsze ale niestety światło uzyskane z nich jest słabe i jest niebieskawe...
Jakie są Wasze spostrzeżenia odnośnie stosowania diodowych postojówek?
Otóż od jakiegoś czasu testowałem w swojej furce takie żaróweczki:
Jeśli chodzi o te żarówki z 9-smd to muszę powiedzieć, że dają piękne białe światło (nieporównywalne ze zwykłymi postojówkami!) i mają wystarczającą moc (przy czym nie rażą w oczy), ale jeśli chodzi o ich trwałość- to tragedia... pierwsza padła po 2 tyg. a druga po trzech -myślę, że przyczyną była głównie wys. temp. w kloszu od żarówki H4...
Te drugie diody led walcowe ze zdjęcia są dużo trwalsze ale niestety światło uzyskane z nich jest słabe i jest niebieskawe...
Jakie są Wasze spostrzeżenia odnośnie stosowania diodowych postojówek?
Ostatnio zamontowałem zwykłe Ledy o kącie oświetlenia 180 stopni zamiast klasycznych postojówek i sądzę że świecą niebo lepiej od zwykłych żarówek. <ok>
A co do ich trwałości nie mam jeszcze zdania ponieważ rzadko używam klasycznego oświetlenia z powodu eksploatacji świateł do jazdy dziennej też zbudowanej z Ledów i nie mogę powiedzieć czy Ledy z postojówek przegrzewają się i gasną
A co do ich trwałości nie mam jeszcze zdania ponieważ rzadko używam klasycznego oświetlenia z powodu eksploatacji świateł do jazdy dziennej też zbudowanej z Ledów i nie mogę powiedzieć czy Ledy z postojówek przegrzewają się i gasną
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Tak ale zwróć uwagę, że mocniejsze postojówki to mocniejsze całe reflektory, głównie przy nocnej jeździe i taka była idea założenia diód 9-smd... a pobór prądu i tak sporo mniejszy od zwykłej żarówki 4W dającej ewidentnie żółte światło... :lol:
A tak przy okazji ma ktoś z was jakieś w miarę dobre i mocne postojówki jakie polecacie?
A tak przy okazji ma ktoś z was jakieś w miarę dobre i mocne postojówki jakie polecacie?
BLUECONECT Widocznie trafiłeś na jakiś wadliwy model. bo testy żywotności żarówek led mówią dokładnie na odwrót. Żarówki z diodami SMD są o wiele bardziej wytrzymałe od zwykłych diód DIP. dają o wiele więcej światła przy większym kącie rozpraszania.
Temperatura w kloszu nei ma tu nic do gadania.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie żarówek tzn canbus z zakresem pracy od 9V do 24V. Dzięki temu wyższe napięcie podawane na żarówkę nie skróci jej żywotności.
Temperatura w kloszu nei ma tu nic do gadania.
Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie żarówek tzn canbus z zakresem pracy od 9V do 24V. Dzięki temu wyższe napięcie podawane na żarówkę nie skróci jej żywotności.
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Może i to był wadliwy model... kto wie? Ale budowa tych 'żarówek" jakoś mnie nie przekonuje, że będą takie trwałe jak w założeniach- przecież w tych diodach smd płytki drukowane są na wierzchu i dlatego ma do nich łatwy dostęp wilgoć i temp. :->
...może tak jak radzisz markkato kupić diody z większą tolerancją na napięcie-tylko gdie je znaleźć? I ponawiam pyt. odnośnie zwykłych postojówek o zwiększonej mocy- czy ktoś ma takowe i gdzie je dostać :roll:
...może tak jak radzisz markkato kupić diody z większą tolerancją na napięcie-tylko gdie je znaleźć? I ponawiam pyt. odnośnie zwykłych postojówek o zwiększonej mocy- czy ktoś ma takowe i gdzie je dostać :roll:
BLUECONECT : mocne postojówki chcesz led czy halogenowe?
Jak Led to :
http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... orBialy/21
z mocniejszymi halogenami się nie spotkałem.
Jak Led to :
http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... orBialy/21
z mocniejszymi halogenami się nie spotkałem.
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Dzięki markkato za podpowiedź odnośnie sklepu... 8-)
Napisałeś: 'z mocniejszymi halogenami się nie spotkałem' - no właśnie jak widzisz zwykłe H4 produkują o zwiększonej mocy 30%, 50%, 90% ale już postojówek mocniejszych trudno znależć... Smd dają piękne czysto białe światło i sam się już o tym przekonałem, ale ich przyszłość to chyba zamknięta szklana bańka wypełniona próżnią...i wtedy te diody
pewnie będą miały wszelkie certyfikaty nadrukowane <ok>
Napisałeś: 'z mocniejszymi halogenami się nie spotkałem' - no właśnie jak widzisz zwykłe H4 produkują o zwiększonej mocy 30%, 50%, 90% ale już postojówek mocniejszych trudno znależć... Smd dają piękne czysto białe światło i sam się już o tym przekonałem, ale ich przyszłość to chyba zamknięta szklana bańka wypełniona próżnią...i wtedy te diody
pewnie będą miały wszelkie certyfikaty nadrukowane <ok>
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Ja u siebie już mam chyba 2 lata diody smd które podświetlają rejestracje i nie ma z nimi żadnego problemu.Po założeniu przez pewien czas nie miałem nawet szkiełka ochronnego i nic się z nimi nie stało także możliwe że trafiłeś na jakieś wadliwe 9chodź dziwne że na dwie) lub środowisko w jakim pracowały było zbyt gorące od H4 tak jak wspomniałeś.
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- BLUECONECT
- Forum Audi 80