[b4 AAZ] Brzęczyk otworzonych drzwi
- carlos0101
- Forum Audi 80
Witam dzisiaj wyjąłem krańcówkę w drzwiach od strony kierowcy , wszystko wygląda na OK światełko w środku też działa OK myślę że jednak to nie ona prędzej coś z lutami bo dźwięk działa tylko przy ostrych mrozach no i moje pyt. gdzie dalej zacząć szukać i co robić?>
[ Dodano: 2011-12-23, 22:17 ]
Postaram się jutro dobrać do licznika i tam poszperać
[ Dodano: 2011-12-23, 22:17 ]
Postaram się jutro dobrać do licznika i tam poszperać
- carlos0101
- Forum Audi 80
Ogólnie działa to tak, że brzęczy po otworzeniu drzwi kierowcy i wyjęciu kluczyka ze stacyjki... aby przypomnieć, że światełka włączone.Jarewa pisze:Ogólnie to nie ma brzęczyka otworzonych drzwi w żadnym MC się z tym nie spotkałem. Jedynie brzęczyk o działającym radiu włożonym kluczyku w stacyjce i światłach postojowych.
A czy włączone radio i światła postojowe działają?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Dzięki znalazłem jak przywiozę z domu miernik to posprawdzam czy wszystkie sygnały prawidłowo dochodzą do MC.
[ Dodano: 2012-03-05, 02:10 ]
Witam po dłuższej przerwie
Cieplejsza wiosenna pogoda pozwoliła mi na zabranie się za naprawę brzęczyka. Sprawa nie jest bardzo skomplikowana. Po sprawdzeniu poprawności sygnałów we wtyczce do MC zabrałem się za cały MC. Płytka była troszkę zanieczyszczona więc wyczyściłem ją i zacząłem jeździć miernikiem po ścieżkach. Do wymiany był kondensator tuż przed głośniczkiem. Moim błędem było to, że kupiłem typowy brzęczyk na 12V. Jako że kondensator stanowi przerwę dla prądu stałego wydedukowałem że w momencie działania "brzęczyka" pojawia się sygnał zmienny, a ten możemy usłyszeć na głośniku. Znalazłem jakieś stare słuchawki i wyjąłem z jednej głośniczek i zamontowałem go w MC i teraz wszystko działa jak fabryka dała Muszę tylko kupić w sklepie elektronicznym mocniejszy głośniczek bo ten jak dla mnie troszkę za cichy jest.
[ Dodano: 2012-03-05, 02:10 ]
Witam po dłuższej przerwie
Cieplejsza wiosenna pogoda pozwoliła mi na zabranie się za naprawę brzęczyka. Sprawa nie jest bardzo skomplikowana. Po sprawdzeniu poprawności sygnałów we wtyczce do MC zabrałem się za cały MC. Płytka była troszkę zanieczyszczona więc wyczyściłem ją i zacząłem jeździć miernikiem po ścieżkach. Do wymiany był kondensator tuż przed głośniczkiem. Moim błędem było to, że kupiłem typowy brzęczyk na 12V. Jako że kondensator stanowi przerwę dla prądu stałego wydedukowałem że w momencie działania "brzęczyka" pojawia się sygnał zmienny, a ten możemy usłyszeć na głośniku. Znalazłem jakieś stare słuchawki i wyjąłem z jednej głośniczek i zamontowałem go w MC i teraz wszystko działa jak fabryka dała Muszę tylko kupić w sklepie elektronicznym mocniejszy głośniczek bo ten jak dla mnie troszkę za cichy jest.
u mnie też się brzęczyk darł się jak otworzyłem drzwi. światła i radio zgaszone. więc dostałem się do niego i wygląda na to że coś z płytką jest nie tak . nie chciało mi się naprawiać lub wymieniać, więc przeciąłem ścieżki i podłączyłem kabelkami przez diody od pinów wtyczki do brzęczyka. ale że brzęczyk wydawał sygnał nie za bardzo ładny postanowiłem ,że to zmienię. zamontowałem w miejsce brzęczyka sygnał cofania - do kupienia w każdym motoryzacyjnym w kształcie żarówki. i teraz fajnym przerywanym sygnałem mnie informuję jak zapomnę zgasić świateł, a otworzę drzwi.