Witam Mobilki!
Powiedzcie mi czym najlepiej uszczelnic chlodnice.
Miesiac temu robiłem dolewke płynu i wczoraj juz mi sie swieciła kontrolka od temperatury...
jak otworzylem maske okazało sie ze płyn od chlodnicy jest o wiele za wiele ponizej minimum... nie mam pojecia czemu tak sie stało... wczesniej tego nie miałem...
Powiedzcie mi jaka moze byc przyczyna tego uciekającego płynu.
[A 80 B4 94 r. 1.9 TDI] problem z płynem chlodniczym
A jesteś pewny że to chłodnica :?:jak otworzylem maske okazało sie ze płyn od chlodnicy jest o wiele za wiele ponizej minimum...
Ja bym obstawiał króciec między 3 a 4 wtryskiem na głowicy, najczęściej to on jest odpowiedzialny za ubytki płynu. A nie widzisz tego bo płyn leje na gorący motor i od razu odparowuje.
Re: [A 80 B4 94 r. 1.9 TDI] problem z płynem chlodniczym
zylek13 pisze:...
Powiedzcie mi jaka moze byc przyczyna tego uciekającego płynu.
musisz pooglądać silnik, węże wodne, opaski. Nikt nie zgadnie gdzie ucieka.
A i gdyby przyszlo na myśl dolanie preparatu uszczelniającego to dobrze się zastanów.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Jeśli coś tłustego to pewnie olej..Jak samochód masz od niedawna to może warto zlać płyn chłodniczy i przepłukać układ i wymyć zbiorniczek.A jeśli pojawiło się to dopiero teraz to może być uszczelka pod głowicą.Sprawdź jeszcze czy pod korkiem wlewu oleju nie masz kisielu i czy stan oleju ci się nie podnosi.No i oblekaj wszystkie połączenia węży w układzie chłodzenia.Przejedź palcem po każdym połączeniu ale przy zimnym silniku.jak zobaczysz wilgoć na palcu to dociśnij opaskę w tym miejscu powinno pomóc a jak nie pomoże to możesz albo zdjąć wąż i osadzić go na silikonie ale najlepiej wymienić ten odcinek na nowy...A objawy uszczelki to olej w zbiorniczku,kisiel pod korkiem oleju,twarde węże,banki podczas pracy silnika w zbiorniczku wyrównawczym itd
-
- Forum Audi 80