[b3 1.8 SF] brak podświetlania połowy liczników
Wymieniłem prędkościomierz z km na mph (VDO) zamontowałem wszystko tak jak być powinno i nie mam podświetlania prędkościomierza i zegara poziomu paliwa. Zdemontowałem raz jeszcze i założyłem stary prędkościomierz i dalej nie podświetla tej połówki. Na jednym i na drugim nie chce świecić. Czy mogłem coś uszkodzić przy zmianie prędkościomierza? Np płytkę czy szukać gdzieś na kablach? Sprawdziłem wszystkie żaróweczki i są w porządku świeca. Gdzie szukać usterki?
czyli szukać albo na kablach albo na wtyczce?
helmut87, Jeżeli masz taką możliwość, to sprawdź swój licznik w innym audi i wtedy uzyskasz pewność.
Wymiana prędkościomierza nie ma żadnego wpływu na podświetlenie... chyba, że przez nieuwagę uszkodziłeś ścieżkę w płycie licznika np. zrobiłeś głęboką rysę na ścieżce (da się to naprawić przy pomocy lutownicy).
Jednak doświadczenie mi podpowiada, że problem nie tkwi w samym liczniku.
Kiedyś naprawiałem licznik koledze gdyż nie miał wcale podświetlenia. Diagnoza... przepalona ścieżka w płycie licznika.
Wymieniłem płytę, sprawdziłem licznik w swoim aucie i wszystko ładnie śmigało.
Jednak po zamontowaniu u niego był identyczny objaw jak u Ciebie.
Żeby było śmiesznie, to prędkościomierz działał tylko gdy światełka były wyłączone. Po włączeniu świateł przestawał wskazywać.
Podkreślam jeszcze raz, że licznik na bank był 100% sprawny gdyż sprawdzałem w swoim aucie.
Po pewnym czasie stał się cud i wszystko zaczęło działać jak należy (osobiście podejrzewałem problem z pająkiem lub instalacją).
Sprawdź w nocy, czy prawa strona lekko się nie żarzy oraz któraś z kontrolek ( np. prawego kierunku, lub długich świateł).
Jeszcze raz powtórzę... jestem prawie pewny, że licznik jest sprawny i usterka tkwi gdzie indziej
Wymiana prędkościomierza nie ma żadnego wpływu na podświetlenie... chyba, że przez nieuwagę uszkodziłeś ścieżkę w płycie licznika np. zrobiłeś głęboką rysę na ścieżce (da się to naprawić przy pomocy lutownicy).
Jednak doświadczenie mi podpowiada, że problem nie tkwi w samym liczniku.
Kiedyś naprawiałem licznik koledze gdyż nie miał wcale podświetlenia. Diagnoza... przepalona ścieżka w płycie licznika.
Wymieniłem płytę, sprawdziłem licznik w swoim aucie i wszystko ładnie śmigało.
Jednak po zamontowaniu u niego był identyczny objaw jak u Ciebie.
Żeby było śmiesznie, to prędkościomierz działał tylko gdy światełka były wyłączone. Po włączeniu świateł przestawał wskazywać.
Podkreślam jeszcze raz, że licznik na bank był 100% sprawny gdyż sprawdzałem w swoim aucie.
Po pewnym czasie stał się cud i wszystko zaczęło działać jak należy (osobiście podejrzewałem problem z pająkiem lub instalacją).
Sprawdź w nocy, czy prawa strona lekko się nie żarzy oraz któraś z kontrolek ( np. prawego kierunku, lub długich świateł).
Jeszcze raz powtórzę... jestem prawie pewny, że licznik jest sprawny i usterka tkwi gdzie indziej
Nie żarzy sie nic. Nie świeci jedynie kontrolka ssania ręcznego. oglądałem dookoła płytę i nie jest nigdzie przerysowana (byłem ostrożny) <ok>
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Wszystko działa tylko nie podświetla
to mi nigdy nie działało ale to jest dla mnie nie ostotne bo tego nie bedze jeszcze chwila <ok>
-
- Forum Audi 80
dzięki koledzy znalazłem przyczynę założyłem do b3 kolegi i też nie działa ścieżka przerwana zaś kolegi licznik działa i jest podświetlanie.
Czyli wystarczy zrobić ścieżkę albo założyć nowy licznik a i tak musze to zrobić i tak <ok>
Czyli wystarczy zrobić ścieżkę albo założyć nowy licznik a i tak musze to zrobić i tak <ok>
helmut87, Nie trzeba wymieniać licznika. Przejrzyj dokładnie płytę licznika czy nie ma gdzieś przerwanej ścieżki... wtedy lutownica w dłoń i do dzieła. Zwróć też uwagę na zimne luty w płycie.
Odnośnie podświetlenia pokręteł nawiewów, to wyciągasz pokrętła (są na wcisk), a pod nimi odkręć dwie śrubki i zdejmij panel... i uzyskasz dostęp do żarówek.
Odnośnie podświetlenia pokręteł nawiewów, to wyciągasz pokrętła (są na wcisk), a pod nimi odkręć dwie śrubki i zdejmij panel... i uzyskasz dostęp do żarówek.
Witam Podłącze sie do tematu ponieważ mam Podobny problem, Pewnego dnia zgasło mi podswietlenie zegarów raz sie załaczy raz nie ;/ Wymieniłem Podejrzane żarówki ale nic to nie dało ;/ (wymieniłem ponieważ z strony zegarka jedna zarówka padła wczesniej ) i dalej nie wiem co mam zrobic ;/ wpadnie ktos na genialny pomysł kierunki i wskazówki oleju itp się palą.podświetlenia pokręteł nawiewów tez sie nie podswietla ;/