[B4 ABT LPG] Spalanie gazu wzrosło ?
[B4 ABT LPG] Spalanie gazu wzrosło ?
Witam. Mam instalacje II generacji. Audiczką poruszam się praktycznie tylko po mieście. W dzień korki, wieczorem szybsza jazda 90-100 Spalanie w granicach 12-13 litrów to była norma. Około 10 tys km temu zmieniane były rozrzad,oleje,filtry i płyny. Swiece i przewody WN dedykowane do LPG. Od paru tygodni Audica oszalała. Na 10 litrach LPG robię zaledwie 60 km po mieście, w wiekszości nie kręcąc powyżej 3-3,5 tyś. Czyli na 100 km pali mi koło 17 l :cry: W instalacji gazu nie było nic majsterkowane. Filtr pow. czysty. Może ma ktoś pomysł czym spowodowane może być takie spalanie? ( instalacja szczelna) Gaz tankuję na stacji Statoil najczesciej w tym samym punkcie.
Co do parownika to ciężko mi określić realny przebieg. Kupiłem auto już z instalacją. Instalacja na 5 lat. Co do regulacji to jest jakiś złoty kurek ale mechanikiem nie jestem więc nie za bardzo wiem co i jak trzeba, by było ok. Winą nie jest również zimny silnik,bo średnio jednorazowo pokonuję po mieście dystans ~ 10 km. Instalacja szczelna.
- pawelw_1986
- Forum Audi 80
kolego jest zima. zwykle na zime powinna byc zmieniana mieszanka lpg na stacjach ale niektorzy tego nie robia albo robia to zle. potem takie jaja. a inna rzecz ze i wilgotnosc powietsza sie zmienila a to tez ma wplyw na spalanie. silnik pali naj mniej ja osiagnie swoja okreslona temp. pracy jak jest zimniej to on sie dluzej nagrzewa i wiecej pali