[all] skórzana tapicerka - wady i zalety
[all] skórzana tapicerka - wady i zalety
Witam.
Od jakiegoś czasu myślę nad doposażeniem mojego autobusu w skore Byłem u tapicera i koszty zbyt wygórowane więc zastanawiam się nad zakupem używanej w dobrym stanie. Teraz nasuwa się kilka kwestii. Pytanie to : wady i zalety skórzanej tapicerki. Teraz mam grzane stołki i w sumie tylko i wyłącznie taka opcja w skórze wchodzi w grę ewentualnie czy można grzanie z moich foteli przełożyć do tych skórzanych? Troszkę się obawiam skory np latem, gdy auto się nagrzeje to będzie parzyć itp... Będe wdzięczny za odpowiedzi w tej kwestii - może się przekonam i skora zagości :mrgreen:
Od jakiegoś czasu myślę nad doposażeniem mojego autobusu w skore Byłem u tapicera i koszty zbyt wygórowane więc zastanawiam się nad zakupem używanej w dobrym stanie. Teraz nasuwa się kilka kwestii. Pytanie to : wady i zalety skórzanej tapicerki. Teraz mam grzane stołki i w sumie tylko i wyłącznie taka opcja w skórze wchodzi w grę ewentualnie czy można grzanie z moich foteli przełożyć do tych skórzanych? Troszkę się obawiam skory np latem, gdy auto się nagrzeje to będzie parzyć itp... Będe wdzięczny za odpowiedzi w tej kwestii - może się przekonam i skora zagości :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 19:44 przez icemerc, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.6 ABC
Wg mnie:
zalety
-wygląd
-łatwość utrzymania w czystości
-w przeciwieństwie do tapicerki materiałowej daje się regenerować poprzez malowanie
-tworzy specyficzny "luksusowy" klimat we wnętrzu.
wady
-w zimę ziębi (grzane stołki troszkę ratują sprawę ale nikt mi nie powie, że zanim fotele się nagrzeją tyłek nie zmarznie
-latem grzeje i klima też pomaga ale po czasie.
-trzeba uważać na spodnie jakie się nosi (nity w jeansach potrafią zostawić po sobie ślady i zarysowania)
-generuje dodatkowe koszty w postaci kremów mleczek czyszczących itp.
Podsumowując jak bym miał wybierać auto ze skórą lub bez zdecydowanie bym wybrał skórę, ale chyba nie zdecydował bym się wydać 1,5-2k na dołożenie.
zalety
-wygląd
-łatwość utrzymania w czystości
-w przeciwieństwie do tapicerki materiałowej daje się regenerować poprzez malowanie
-tworzy specyficzny "luksusowy" klimat we wnętrzu.
wady
-w zimę ziębi (grzane stołki troszkę ratują sprawę ale nikt mi nie powie, że zanim fotele się nagrzeją tyłek nie zmarznie
-latem grzeje i klima też pomaga ale po czasie.
-trzeba uważać na spodnie jakie się nosi (nity w jeansach potrafią zostawić po sobie ślady i zarysowania)
-generuje dodatkowe koszty w postaci kremów mleczek czyszczących itp.
Podsumowując jak bym miał wybierać auto ze skórą lub bez zdecydowanie bym wybrał skórę, ale chyba nie zdecydował bym się wydać 1,5-2k na dołożenie.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 12:56 przez p-a-b-u, łącznie zmieniany 1 raz.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
dokładnie tak a wogóle to wy w rajstopach wsiadacie czy spodniach :roll:UFOtm pisze:przy max 6 punkcie na sterowaniu grzanych foteli, cieplo w tylek robi sie juz po 3:04
w każdym fotelu czuć zimno tylko w skórze jest to troszkę silniejsze ale bez przesady poza samochodem też w tyłek wiatr wieje Skóra szybciej się nagrzewa i utrzymuje temp, dla mnie również ma specyficzny zapach a wogóle ogromną zaletą jest to że z panną mogę się poślizgać
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Ja mam i nie narzekam wiadomo trzeba ją nawilżać co jakiś czas (ja średnio co 1.5-2 miesiące) A podgrzewane stołki to coś pięknego w zimę i nie przesadzajcie z tym że zimno bo jak grzeją dobrze to moment i ciepełko w pupę idzie :mrgreen:
Również jak dla mnie skóra ma specyficzny zapach, bardzo przyjemny. A autko w środku wyraźnie ma wygląd bardziej luksusowy <ok>
Również jak dla mnie skóra ma specyficzny zapach, bardzo przyjemny. A autko w środku wyraźnie ma wygląd bardziej luksusowy <ok>
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Ja się tylko zastanawiam co wy tak o tej klimie i klimie.Jestem ciekaw kto z was otwiera latem samochód,załącza silnik i klimę i czeka aż mu się fotele ochłodzą?? Druga sprawa to jeździłem i z kimą i bez i w moim odczuciu jak była kima to chłodziło mi przód ciała a na plecach i dupie byłem spocony jak pies.Dobrą opcja są wentylowane fotele ale to już inna bajka...