Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Łożysko w kolumnie kierownicy

Awatar użytkownika
Pavell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Pavell » 20 sty 2012, 14:36

Witam, trochę odgrzeje kotleta ale mam mały problem a mianowicie od jakiegoś czasu pojawiły się stuki na kierownicy podczas jazdy po nierównościach. W zawieszeni wymieniane było niemalże wszystko: poduszki mc persona FEBI, amory przód KYB, odboje KYB, końcówki drążków, sworznie wahaczy, przeguby zew. tuleje sanek, tuleje wahaczy, gumy stabilizatora i dalej nic. Do wymiany zostały chyba tylko drążki kierownicze i poduchy pod silnikiem i skrzynią. Nawet na postoju jak ruszam kierownica na boki to jest troszkę luzu i delikatny stuk. No i dzisiaj zdemontowałem kierownice, zegary dokręciłem te śruby nr 5 o których mowa http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 82d72.html ale dalej to samo, następnie poszła półka pod kierownica i czego się dowiedziałem z moich oględzin to że mam delikatny luz na łączeniu wałka kierowniczego z przekładnia, na foto poniżej zaznaczyłem miejsce gdzie podczas poruszania kierownicą na boki widoczny jest wyraźny luz. Wydaje mi się że luz na tych "sworzniach'' jest z powodu wyrobionych tych tulejek gumowych, no chyba że nie są one wymienialne ale jak dokładniej spojzec to widac że są wurobione i na dolnej części wałja widac obtarcia.

Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że w miarę zrozumiale i ktoś bd w stanie mi pomóc

Obrazek

J już nie wiem co to może być chyba że ewentualnie jeszcze to łożysko kolumny albo magiel

Z góry dzięki za pomoc <piwo>

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 20 sty 2012, 17:15

hmm :roll: u mnie na postoju jak kręcę kierą mam to samo pukanie :-/ i też mam wszystko z przodu wymienione he żeby się chciało to można by to wymienić ale jak dla mnie za dużo roboty i zamieszania :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pavell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Pavell » 20 sty 2012, 17:40

gibaj pisze:u mnie na postoju jak kręcę kierą mam to samo pukanie
na postoju to jest nic i tak bym tego nie ruszał, ale jak jadę po jakiś kamykach czy wjadę w dołek to tak tłucze że szok :evil: mechanik twierdził że to poduchy amorów a tu po wymianie to samo

ręce opadają, ale to raczej nie magiel bo stuk jest odczuwalny bardziej na kierownicy

a takie pytanko o co chodzi z tym krzyżakiem kolumny kierowniczej :?: bo gdzieś coś czytałem

A i autko nie ma wspomy :-D

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 20 sty 2012, 20:11

oo żeby dostać się do niego to jest p.... ale może być że to on tez tak stuka :-/ miałem tak w passacie kiedyś i wymieniałem to :-/ trzeba się nagimnastykować żeby to dziadostwo wymienić no ale dla chcącego ...... :mrgreen: najlepiej to we 2 sprawdzać jeden kierą a drugi słucha i zagląda ;-)

Awatar użytkownika
Pavell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Pavell » 20 sty 2012, 20:13

a gdzie dokładniej ten krzyżak się znajduje i jak wygląda, bo zielony jestem :-P :?:

Marek1590
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marek1590 » 02 cze 2015, 15:00

Witam mam problem rozpadło mi się łożysko w kolumnie kierowniczej przy skrętach strasznie piszczy kierownica chodzi góra dół teraz pytanie żeby wymontować kolumne wystarczy jak odkręce stacyjke i cofne ją na tyle żeby wyszła że szpilek przy mocowaniu do maglownicy?i u mnie właśnie idzie ta linka czy każda kolumna ma mocowanie tej linki do przymierzam się do zakupu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl