[B4 ALL] zużycie lamp przednich, dobry zamiennik
[B4 ALL] zużycie lamp przednich, dobry zamiennik
Jeżdżąc nocą odnoszę wrażenie, że światła w mojej B4 już nie dają rady. Przez prawie 20 lat lampy nie były wymieniane - są to klasyczne reflektory Boscha. Wydaję mi się, że mogą być już wypalone zwłaszcza, że żarówki są ok. Możecie napisać z własnego doświadczenia czy to możliwe i jak sprawowało się oświetlenie u was po wymianie ?
Chcę zostać przy klasycznych lampach, z tym, że nowe oryginalne lampy Boscha mogę być troszkę za drogie, więc zastanawiałem się nad jakimś dobrym zamiennikiem, np Magneti Marelli. Jakie zamienniki polecacie ?
Chcę zostać przy klasycznych lampach, z tym, że nowe oryginalne lampy Boscha mogę być troszkę za drogie, więc zastanawiałem się nad jakimś dobrym zamiennikiem, np Magneti Marelli. Jakie zamienniki polecacie ?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
No u mnie lampy też są oryginał (bosch 1989) i powiem Ci, że zauważyłem, że odbłyśniki zaczęły się łuszczyć i matowieć . Także wydajność oświetlenia jest dość niska. Światło nie jest już tak skoncentrowane. Dlatego też ja planuję kupić drugi komplet lamp Boscha (B3 80 ewentualnie zespolone 90/Coupe) i oddać je do regeneracji <ok>
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tadek, czytałeś ten temat? https://audi80.pl/all-tuning-swiatel ... t10711.htm
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Silnik: 1.9 1Z
dokladanie odatkowej instalacji mija sie z celem, prosciej wyczyscic odblysnik sucha szmatka z kurzu i szklo reflektora od wewnatrz np denaturatem i lampy sa jak nowe, sama rozbiorka kloszow jest prosta, dwie sruby sa od gory i dwie pod kloszem, nastepnie szeroki plaski srubokret do zdjecia spinek i lampa rozbrojona
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Silnik: 1.9 1Z
zgadza sie, zakladam ze odblysnik u tadka jest caly, a jedynie zakurzony, osobisice to robilem kiedys u siebie i np mi to pomoglo, aby zapobiec pokruszeniu wiadomolepeij uzywac standartowe zarowki, co by nie wydzielaly wiekszego ciepla niz w normalneych warunkach eksploatacji no i dlatego ez nie warto montowac przekaznikow do podwyzszenia napiecia na zarowkach co w nastepstwie rowniez daje szybsze zuzycie odblysnikowIC69 pisze: Jeżeli powłoka odbłyśnika jest już miejscowo popękana, czy wykruszona, to czyszczeniem można jeszcze sobie pogorszyć
Szara80tkaTdi pisze:Nie do końca się zgodze, montowałem u siebie przekaźniki i odnotowałem wzrost napięcia na żarówce, co przyczyniło się do ich jasniejszego świecenia. Nie mierzyłem co prawda temperatury żarówki przed zamontowaniem przekaźnika i po, ale jeśli bez przekaźnika na żarówke dochodzi 12v to napewno świecić to nie będzie. Napewno nie warto zakładać żadnych cudów o mocy 100W.IC69 pisze: ... dlatego ez nie warto montowac przekaznikow do podwyzszenia napiecia na zarowkach co w nastepstwie rowniez daje szybsze zuzycie odblysnikow
Nie kupuj zamienników, bo świecą fatalnie. Ja miałem to po tyg wyrzuciłem odbłyski i kupiłem używane reflektory z pourywanymi uchwytami ale odbłyśnik ok BOSCHA i wrzuciłem odbłyski do obudowy od zamiennika i jak talala .... nie ma jak ori. Najlepiej jakbyś Helle dostał :mrgreen: ale potwierdzam spostrzeżenia kolegów wyżej..... być może wystarczy coś do mycia (w płynie) i sucha szmatka
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.6 ABC
Samemu niestety raczej nic nie zdziałasz.mlodydaniel pisze:Witam. Podepnę się do tematu, problem mój polega na tym iż kupiłem lampy zespolone w których odbłyśniki są w nie najlepszej kondycji i trzeba je odnowić, czy istnieje możliwość zrobienia tego samemu czy pozostaje tylko oddanie do jakiegoś speca od tych rzeczy.
-
- Forum Audi 80