[80 B4 1.9TD AAZ]EGR działa? co zrobic zeby nie zepsuc?
[80 B4 1.9TD AAZ]EGR działa? co zrobic zeby nie zepsuc?
Witam!
Chcialbym zapytac specjalistow:
Otoz jak kupilem swoje Audi w silniku byl sciagniety i salepiony srobka jakis zolty wezyk.
Z tego co wyczytalem to od jakiego zaworu EGZ.
na zalaczonym zdjeciu
zaznaczylem koncowki kitre nie sa do nieczrgo podlaczone, i ta prawa tak jakby jest zachlapana olejem, nie wiem czy to juz bylo, czy na myjni mi nie domyli, ale chcialbym waszej porady, bo nie wiem czy to powinno byc jakos zaslepione.
Bardzo prosze o odp. nie chcialbym sobie slnika rozwalic.
pozdrawiam
Maciek
Chcialbym zapytac specjalistow:
Otoz jak kupilem swoje Audi w silniku byl sciagniety i salepiony srobka jakis zolty wezyk.
Z tego co wyczytalem to od jakiego zaworu EGZ.
na zalaczonym zdjeciu
zaznaczylem koncowki kitre nie sa do nieczrgo podlaczone, i ta prawa tak jakby jest zachlapana olejem, nie wiem czy to juz bylo, czy na myjni mi nie domyli, ale chcialbym waszej porady, bo nie wiem czy to powinno byc jakos zaslepione.
Bardzo prosze o odp. nie chcialbym sobie slnika rozwalic.
pozdrawiam
Maciek
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, 09:06 przez Linchof, łącznie zmieniany 2 razy.
- kilerek 23
- Forum Audi 80
to jest zawór EGR i powinien być podłączony a służy do recyrkulacji spalin ... bycmoże jest uszkodzony i ktoś specjalnie go odłączył a nawet zaślepił, uzyskując normalną moc bo na uszkodzonym najczęściej troszke spada.. .. A co do oleju to przemyj sam i obserwować mozesz jakby coś sie dzialo to pisz... a z tym zaworem możesz jeździć nic sie stać raczej nie powinno dużo razy sam zaślepiałem bo wiara raczej szczędzi kase i nie wymienia a z tym w sumie można jeździć... pozdrawiam!!! mam nadzieje ze pomogłem.... :mrgreen:
łożyska :?:cobra pisze:jeśli masz olej, to znaczy że turbawka powoli zaczyna puszczać olej, łozyska być może pójdą do wymiany
najlepiej wsadzić zaślepkę między dolotem a EGR i to zaraz po tym jak wyczyścisz dolot
Poza tym zaślep to co masz po prawej stronie zdjęcia
Ostatnio zmieniony 14 cze 2007, 16:07 przez minon1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Ten przewód po prawej stronie powinien być podłonczony do pompy paliwowej bynajmniej u mnie tak jest.U samej góry masz wejście do pompy,chyba ze tez jest zaślepione, w paru samochodach tak widziałem.Nie wiem czy to jest dobrze czy żle. Robi on podcisnienie w pompie paliwowej włączając przyśpieszacz.Najlepiej jedz do dobrego mechamika on Ci wytłumaczy co to dokładnie robi
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z