b4 ABK - jedyny w polsce projekt turbo !
- karolas123
- Forum Audi 80
Wszystko zależy od tego jak mocno będzie dmuchnięty. Przy większych wtryskach można go śmiało mocniej doładować, a co za tym idzie więcej koni i niutków co przekłada się na większy banan na mordce, a jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzeniakarolas123 pisze:wieksze cisnienie na listwie paliwowej załatwi problem
- karolas123
- Forum Audi 80
Brawo za inwencje.
Nie wróże długiego działania tego wynalazku. Czym to jest sterowane?? Bo ori ecu nie podleje tyle paliwa, ile dmucha teraz turbo?? I bez zaworu upustowego to turbo zaraz poleci do śmieci.
Ciekawe ile to pożyje?? Wiecej jak 0,4 bara nie zniesie.
Co ze spalaniem stukowym??
Jakie EGT??
Powodzenia.
Nie wróże długiego działania tego wynalazku. Czym to jest sterowane?? Bo ori ecu nie podleje tyle paliwa, ile dmucha teraz turbo?? I bez zaworu upustowego to turbo zaraz poleci do śmieci.
Ciekawe ile to pożyje?? Wiecej jak 0,4 bara nie zniesie.
Co ze spalaniem stukowym??
Jakie EGT??
Powodzenia.
- karolas123
- Forum Audi 80
no to tak zasięgnąłem trochę języka z osobami które na silnikach z T i uturbianiu straciły zęby jak im pokazałem ten projekt to pojawił się uśmiech na twarzy i padły stwierdzenia :
na dmuchnięciu rzędu 0.3 auto dostanie max 10 kucy
powyżej 0.5 ten silnik nie wytrzyma presji ( lub bardzo krótko pociągnie )
doładowanie rzędu 0.3 bara da się uzyskać przy silnym wietrze i szybkiej jeździe bez T
Ogólnie kazali pogratulować za pomysł ( za wykonanie nie bo dziwią się że ta guma jeszcze nie zrobiła bum )
moim zdaniem dla przyrostu mocy rzędu 10/15 koni gra nie warta świeczki bo to wtedy sztuka dla sztuki nie mniej jednak wielkie gratki za podjęcie wyzwania
na dmuchnięciu rzędu 0.3 auto dostanie max 10 kucy
powyżej 0.5 ten silnik nie wytrzyma presji ( lub bardzo krótko pociągnie )
doładowanie rzędu 0.3 bara da się uzyskać przy silnym wietrze i szybkiej jeździe bez T
Ogólnie kazali pogratulować za pomysł ( za wykonanie nie bo dziwią się że ta guma jeszcze nie zrobiła bum )
moim zdaniem dla przyrostu mocy rzędu 10/15 koni gra nie warta świeczki bo to wtedy sztuka dla sztuki nie mniej jednak wielkie gratki za podjęcie wyzwania
Wiesz po co jest zawór upustowy?? Efekt surge zabije turbo.karolas123 pisze:Dlaczego bez zaworu upustowego turbo zaraz padnie? Znasz kogoś komu przytrafiła sie taka historia?
Nie znam jakiegokolwiek projektu turbo bez blow offa.
Bez sterowania elektroniki i tak na szybko skleconego.
Dlatego kibicuje i oby się udało.
- karolas123
- Forum Audi 80
chmiel25, Zapomnijmy tu o reszcze projektu skupmy sie na efekcie surge. Widziałeś kiedys turbo z doładowaniem nie wiekszym niż 1 bar z zabitą przez surge turbiną? Ja nie widziałem. Po drugie, ten silnik nie bedzie poprawnie pracował w zaworem upustowym atmosferycznym. Należało by załozyc DV przed turbine. Nie dawno na rf była duza dyskusja na temat tego jak zbyt mały zawór lub jego brak zabija turbo. I wyszło ze tek naprawde nikt nie wie czy to tak naprawde surge zabija turbo. W książce Corkego Bella "Maximum boost" tez nie jest nic na ten temat powiedziane.
Szczerze powiem ci że nie widziałem a wiecej czytałem. Ale też nigdy nie widziałem silnika z dołożonym turbo bez DV czy blow offem.
Czytałem rozprawke na temat surge u Alberta w Audi ale tam surge pojawiało się wtedy kiedy była lekko uchylona przepustnica i nie utwierał zawór. bo nie miał podciśnienia.
Nawet my z Mrozem mieliśmy problem z surge w dieslu Żeby nie uszkodzić turbiny.
Ogółem bawicie się fajnie. Może coś z tego wyjdzie metoda prób i błędów.
Czytałem rozprawke na temat surge u Alberta w Audi ale tam surge pojawiało się wtedy kiedy była lekko uchylona przepustnica i nie utwierał zawór. bo nie miał podciśnienia.
Nawet my z Mrozem mieliśmy problem z surge w dieslu Żeby nie uszkodzić turbiny.
Ogółem bawicie się fajnie. Może coś z tego wyjdzie metoda prób i błędów.