[B4 2.0 ACE] Problem z ABS
-
- Forum Audi 80
[B3/B4] Zapala się kontrolka ABS
Witam.Mam pytanie,co może być przyczyną ,iż podczas jazdy około 160 km/h zapala mi sie kontrolka ABS-dopowiem ,że jak się pali oznacza to że ABS jest rozłączony.Wtedy muszę wcisnąć 2-krotnie włącznik ABS-u i kontrolka gaśnie.Miał ktoś może taką przypadłość??Dzięki za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 05 maja 2007, 17:20 przez Ireneusz1981, łącznie zmieniany 1 raz.
[1,8 JN B3] Czujniki ABS-prosba
Witam wszystkim forumowiczów.Odwiedzam często wasze forum, jest na nim dożo pomocnych tematów ale pojawił się problem w mojej Audi który nie został rozwikłany w pełni w innych tematach dlatego też postanowiłem napisać nowy.
A więc posiadam Audi B3 quattro 1,8s 90km , problem pojawił sie z czujnikami ABS-u od momentu zakupu ABS włączał się przy hamowaniu z prędkości 20km/h po jakimś ABS się wyłączył całkowicie, świeci się kontrolka ABS i nie można go włączyć przyciskiem.
Postanowiłem zrobić ta usterkę przed zimą niestety słabi mechanicy w mojej miejscowości nie potrafią tego zrobić gdyż samochód niema podłączenia do WAG-a także będę musiał zabrać się sam.
Sprawdziłem juz rezystancje czujników maja 1299 omy (chyba taka jednostka gdyż słaby ze mnie elektronik), na moje oko czujniki są dobre gdyż na każdym miernik pokazywał taka wartość.
Myślę że przez własna głupotę nie zainteresowania się wcześniejszego mogłem uszkodzin pompę abs-u chociaż nie wiem czy to poprawna diagnoza.
Z góry dziekuję za wszystkie rady.
A więc posiadam Audi B3 quattro 1,8s 90km , problem pojawił sie z czujnikami ABS-u od momentu zakupu ABS włączał się przy hamowaniu z prędkości 20km/h po jakimś ABS się wyłączył całkowicie, świeci się kontrolka ABS i nie można go włączyć przyciskiem.
Postanowiłem zrobić ta usterkę przed zimą niestety słabi mechanicy w mojej miejscowości nie potrafią tego zrobić gdyż samochód niema podłączenia do WAG-a także będę musiał zabrać się sam.
Sprawdziłem juz rezystancje czujników maja 1299 omy (chyba taka jednostka gdyż słaby ze mnie elektronik), na moje oko czujniki są dobre gdyż na każdym miernik pokazywał taka wartość.
Myślę że przez własna głupotę nie zainteresowania się wcześniejszego mogłem uszkodzin pompę abs-u chociaż nie wiem czy to poprawna diagnoza.
Z góry dziekuję za wszystkie rady.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 06:46 przez gonzo81, łącznie zmieniany 1 raz.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Prawdopodobnie jeżeli by ci się udało coś z diagnozować to pokazał by sie błąd brak napięcia na czujnik ABS a co za tym idzie uszkodzony przekażnik przy pompie ABS i dlatego kontrolka nie gaśnie lub samo uszkodzenie czujnika.Natomiast co do działania abs to chyba dziwne że już od tej prędkości 20 km/h zaczyna hamować z takim przypadkiem jak ci napisałem spotkałem się w passacie B5
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Dziekuje za wszystkie posty i przepraszam za zle napisany temat (mam nadzieje ze juz jest dobrze) ,goldi j51 napisales : "pokazał by sie błąd brak napięcia na czujnik ABS", mozna wiedziec gdzie by to sie pokazalo?? mysle ze nie jest to wina za plytko wlozonego czujnika gdyz u mnie juz nie dzialaja wcale abs ,Wojtku26 kontrolka od absu caly czas swieci po odpaleniu dalej to samo
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Może to nie jest to ale coś podpowie.
Miałem problem w jednym aucie z ABS. Poczotkowo było to znikome właczanie robiło się z dnia na dzien coraz mocniej. Gdy miałem 100km/h i ostro hamowałem działał prawidłowo nie załaczał się. Ale gdy delikatnie chamowałem i miałem już ok 30km/h zaczynal działać mimo że koło w poślisk nie wpadało.Czy to na asfalcie czy pisaku zawsze reagował na pedał hamulca przy małych prędkościach. I tak za każdym razem jak delikatnie się chamowało.
Też się namęczyłem i czujniki sprawdzane i pod komputer ale mi nie świeciała kontrolka ABS.
Okazało się jednak że była to wina pękniętego pierścienia ABSu na przegubie. Zrobiła się mała przerwa między ząbkami.
Miałem problem w jednym aucie z ABS. Poczotkowo było to znikome właczanie robiło się z dnia na dzien coraz mocniej. Gdy miałem 100km/h i ostro hamowałem działał prawidłowo nie załaczał się. Ale gdy delikatnie chamowałem i miałem już ok 30km/h zaczynal działać mimo że koło w poślisk nie wpadało.Czy to na asfalcie czy pisaku zawsze reagował na pedał hamulca przy małych prędkościach. I tak za każdym razem jak delikatnie się chamowało.
Też się namęczyłem i czujniki sprawdzane i pod komputer ale mi nie świeciała kontrolka ABS.
Okazało się jednak że była to wina pękniętego pierścienia ABSu na przegubie. Zrobiła się mała przerwa między ząbkami.
-
- Forum Audi 80
[b4 abc ] czujnik ABS
Mam pytanie czy czujnik abs-u prawy tył będzie pasował z ośki do quattro??
Jeżeli nie to czym się różnią??
Jeżeli nie to czym się różnią??