W samoodpowietrzanie układu przestałem wierzyć , zwłaszcza przy dwóch obiegach .
Ten odpowietrznik to jest plastikowe kolanko ze śrubką . Kupiłem w sklepie z częściami do samochodów ciężarowych . Jedno zamontowałem do odpowietrzania przewodu Webasta a drugie na wyjściu z nagrzewnicy . Trzeci odpowietrznik - prosta rurka ze śrubką po środku zamontowałem na wyjściu płynu z parownika .
[B4 2.0 ABT+LPG] Prawidłowe podłączenie WEBASTO
A ja dzis odnalazlem w garazu bardzo interesujaca rzecz ktora pochodzi od zestawu Webasto. Tak jak widac na foto jest to cos w stylu przedluzki metalowej ktore ma dwa wyjscia (od wewnetrzej strony również ma małą dziurkę) tylko nie moge sobie przypomniec gdzie mogły być podłączone... Wiem że oba były podłączone gdzies w okolice filtru powietrza od ABT (jeden gdzies pod talerzem a drugi szedł jeszcze gdzieś dalej w lewa strone). Może jest to rodzaj automatycznego odpowietrznika do tego typu ogrzewania?? Ja tego nie połączałem bo ktoś podpowiedział mi że to zbędne... :roll:
Fotki:
http://imageshack.us/g/440/p1020410d.jpg/
Fotki:
http://imageshack.us/g/440/p1020410d.jpg/
-
- Forum Audi 80
to nie jest od webasta ja to u siebie mialem ale przy takim sprzecie co niby ma oszczedzac paliwo tzn. jak silnik nagrzany to to powinno puszczac powietrze z jednej cienkiej rurki do drugiej i mialo dawkowac niewielka ilosc "lewego powietrza" i taka miala byc oszczednosc u mnie dzialalo to odwrotnie jak byl zimny silnik to puszczalo powietrze. Szalu z tym urzadzeniem nie bylo i to wywalilem
Znalazlem foto jak to bylo zamontowane w innym aucie. Z tego co widać bylo podlaczone miedzy ogrzewaniem a nagrzwnica czyli na wejsciu cieplego powietrza w nagrzewnice... Zaznaczylem kierunki jak biegnie plyn w wezach (chyba dobrze :mrgreen: ). Kropeczkami zaznaczylem gdzie ida cienkie czarne wezyki od tego ustrojstwa... watpie by sluzylo to do oszczedzania paliwa... Jesli tak to na jakiej zasadzie dziala i czemu jest tu wpiete??
-
- Forum Audi 80