[80 B4 1.9 TDI] Kontrolka oleju
[80 B4 1.9 TDI] Kontrolka oleju
witam dzis po 4 dniach odpalilem auto ktore stalo w garazu. Wszystko pieknie, tzn odpalil bez problemu ale na komputerku (nie kontrolka oleju) pojawil mi sie wlasnie znaczek od oleju i znikl po 3-4 sekundach. Odpalilem silnik ponownie i nie powtorzyla sie ta sytuacja. Czym moze byc spowodowane zapalenie sie owej kotrolki ? Dodam ze stan oleju jest taki jaki byc powinien. Pytam bo martwie sie czy nie zatre silnika dalej jezdzac jak gdyby nigdy nic. Z gory dziekuje za porady.
-
- Forum Audi 80
kontolka oleju
Ja mam tez pytanie odnośnie kontrolki oleju. Wczoraj zauwazylem ze zapala mi sie na chwileczke doslownie (mrugnie) kontrolka oleju w czasie jazdy i przy nagłym, gwałtownym zahamowaniu. CHyba az koło przyciera o nadkole bo tez slychać takie przytarcie, wiec hamowanie ostre Czy jest to normalny objaw czy trzeba cos z tym robic?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Re: kontolka oleju
a olej sprawdzałeś? :lol:mariusz8282 pisze:Ja mam tez pytanie odnośnie kontrolki oleju. Wczoraj zauwazylem ze zapala mi sie na chwileczke doslownie (mrugnie) kontrolka oleju w czasie jazdy i przy nagłym, gwałtownym zahamowaniu. CHyba az koło przyciera o nadkole bo tez slychać takie przytarcie, wiec hamowanie ostre Czy jest to normalny objaw czy trzeba cos z tym robic?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Stary olej, pompa oleju pada albo panewki się kończą.szwejuLSz pisze:Witam. U mnie kontrolka oleju zapala się po przekroczeniu około 2 tyś. obrotów praktycznie na każdym biegu. Stan oleju w normie. Czym to może być spowodowane?
A mi kontrolka oleju gaśnie do sekundy po odpaleniu silnika Nawet w mrozy.
Na początek nie potrzebny zaden mechanik. Skoro pojawia się to po w 2tys obr tzn ze załącza się dynamiczna kontrola ciśnienia oleju opisywane na forum, szukaj.szwejuLSz pisze:Witam. U mnie kontrolka oleju zapala się po przekroczeniu około 2 tyś. obrotów praktycznie na każdym biegu. Stan oleju w normie. Czym to może być spowodowane?
Dodam ze warto przyjrzeć się szaremu czujnikowi cisnienia oleju - wkrecony podtawe filtra oleju i kabelkowi który jest do niego wpięty, czy nie przerwany itp.