[B4/B3] kontrolka zapiętych pasów
[B4/B3] kontrolka zapiętych pasów
Witam.
Czy ze "zwykłego" zapięcia pasa bezpieczeństwa można zrobic zapięcie do którego da się podłączyć kontrolke? Może ma ktoś z Was cos takiego zrobione u siebie?
Pozdrawiam
Krzysiek
Czy ze "zwykłego" zapięcia pasa bezpieczeństwa można zrobic zapięcie do którego da się podłączyć kontrolke? Może ma ktoś z Was cos takiego zrobione u siebie?
Pozdrawiam
Krzysiek
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
na pewno się da. Wystarczy wstawić 2 styczniki, które zostały by połączone przy zapięciu pasów przez ten metalowy trójkątny wcisk. Wtedy obieg by się zamykał i masa dochodziłaby do przekaźnika który wysyłałby sygnał do kontrolki... bo juz nie pamiętam jak dokładnie jest wyzwalane świecenie kontrolki + czy -
Ale na pewno dało by radę zrobić to poza MC i wtedy można było by podłączyć bezpośrednio pod kontrolkę w tych dolnych rzędach.
Ale na pewno dało by radę zrobić to poza MC i wtedy można było by podłączyć bezpośrednio pod kontrolkę w tych dolnych rzędach.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W takim wypadku kontrolka mogł by uwzględniać jedynie fotel kierowcy. Jak już kierowca będzie pamiętał o zapięciu pasów to myśle że i reszta pasażerów też. Myślę że każdego kierwcę będzie drażniła czerwona świecąca sie kontrolka o nie zapięciu pasówDanek pisze:Uwzględnijcie jeszcze czujnik obciążenia fotela, bo chyba nie będziecie jeździć z zapiętymi pasami na pustym fotelu? .
uwzględniłbym tylko fotel kierowcy. Po przekręceniu kluczyka zapali się kontrolka nie zapiętych pasów. Po zapięciu zgaśnie. Jesli zrobić by to w dolnych rzędach o których pisałem to nie ma problemu, gorzej jest z MC bo nie wiem jakie tam dokładnie impulsy musza dochodzić...
chyba że ktoś ma wersję z kontrolką pasów to damy rade zrobić to na MC bez zbędnego wycinania okienek :mrgreen:
chyba że ktoś ma wersję z kontrolką pasów to damy rade zrobić to na MC bez zbędnego wycinania okienek :mrgreen:
Zwykły mikrostyk na rolce umieszczony w "świetle" zatrzasku pasa. Jeśli miałby to byc obwód tylko wskazania , przewody 0,5 mm^2 _+ dioda świetlna z rezystorem umieszczona w odpowiednim miejscu jako wskażnik...zabawa.. Jesli dac dwa wskazniki pod jedno pole na zegarach to wystarczy czarnym silikonem wkleić na srodku pola przekładkę
kontrolka niezapiętych pasów bezpieczeństwa...
Hmmm....W mojej smośce taka kontrolka kol. czerwonego jest na tabl. i działa/świeci, myślałem że ten typ już tak ma...
Pozdr. Adam
Pozdr. Adam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeśli samochodem miała by jeździć na przykład moja żona, której jeszcze nie mam to ja poszedłbym jeszcze dalej, tak dla jej bezpieczeństwa. Nie zapięcie pasów spowoduje niemożność odpalenia auta. Nie powinno to być trudne do zrobienia, wystarczy prosty przekaźnik, a miałbym pewność że zawsze ma zapięte pasy