Rezanko - lampy a6c4 w 80b4
- jacek199315
- Forum Audi 80
Rezanko - lampy a6c4 w 80b4
No to odświeżam temacik,od jakiegoś czasu chciałem zamontować w swojej :audi:80 tylne lampiony od a6c4 ,
przeglądając forum audi80.pl nie znalazłem odpowiedzi co trzeba by było zmienić,więc sam chciałem sprawdzić
wiec zabrałem się do poszukiwań części.
Lampy i blendę znalazłem szybko, bo juz po 2 dniach na pobliskim złomowisku koszty jak za darmo blenda 40 zł i lampy po 25 zł za sztukę .
Po powrocie do domu zacząłem z kumplem wymontowywać stare lampy i blendę .
Po pierwszej przymiarce okazało się ze otwory na śruby trzeba przenieść , po ok 1,5 cm,do środka i po ok 0,5 cm do góry,
po założeniu lamp okazało się ze u góry odstają jakieś 0,5 cm , nie zastanawiając sie długo zdjęliśmy lampy .
Nie chciałem ciąć klapy wiec zacząłem rozbierać lampy odrysowałem ile trzeba nadciąć i jazda ze szlifierką kilka min i lampy pasują .
Przyszła kolej na blendę od razu okazało się ze jest za szeroka o ok 2,5 cm, na początku chciałem przyciąć boki ale tak sie nie dało ,
wiec zaznaczyłem na środku 2 linie i według nich zacząłem ciąć.
po przyłożeniu 2 kawałków zobaczyłem ze jest dobrze wiec trzeba kleić .
Posklejane zaszpachlowane przetarte drobny papierem wiec pora na podkład .
po nałożeniu podkładu i wyschnięciu założyłem ja do auta
teraz czekam na lakier by dokończyć modyfikacje
do wykonania przeróbki wystarczy wiertarka z wiertłem 7 nożyce do blachy młotek piłka z drobnym zębem kilka browarów i ktoś do pomocy nie polecam do przycinania klapy używać szlifierki kontowej ponieważ ocynk po takiej operacji nie zejdzie się i klapa będzie rdzewieć czego nikt by nie chciał
przeglądając forum audi80.pl nie znalazłem odpowiedzi co trzeba by było zmienić,więc sam chciałem sprawdzić
wiec zabrałem się do poszukiwań części.
Lampy i blendę znalazłem szybko, bo juz po 2 dniach na pobliskim złomowisku koszty jak za darmo blenda 40 zł i lampy po 25 zł za sztukę .
Po powrocie do domu zacząłem z kumplem wymontowywać stare lampy i blendę .
Po pierwszej przymiarce okazało się ze otwory na śruby trzeba przenieść , po ok 1,5 cm,do środka i po ok 0,5 cm do góry,
po założeniu lamp okazało się ze u góry odstają jakieś 0,5 cm , nie zastanawiając sie długo zdjęliśmy lampy .
Nie chciałem ciąć klapy wiec zacząłem rozbierać lampy odrysowałem ile trzeba nadciąć i jazda ze szlifierką kilka min i lampy pasują .
Przyszła kolej na blendę od razu okazało się ze jest za szeroka o ok 2,5 cm, na początku chciałem przyciąć boki ale tak sie nie dało ,
wiec zaznaczyłem na środku 2 linie i według nich zacząłem ciąć.
po przyłożeniu 2 kawałków zobaczyłem ze jest dobrze wiec trzeba kleić .
Posklejane zaszpachlowane przetarte drobny papierem wiec pora na podkład .
po nałożeniu podkładu i wyschnięciu założyłem ja do auta
teraz czekam na lakier by dokończyć modyfikacje
do wykonania przeróbki wystarczy wiertarka z wiertłem 7 nożyce do blachy młotek piłka z drobnym zębem kilka browarów i ktoś do pomocy nie polecam do przycinania klapy używać szlifierki kontowej ponieważ ocynk po takiej operacji nie zejdzie się i klapa będzie rdzewieć czego nikt by nie chciał
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, 15:21 przez jacek199315, łącznie zmieniany 2 razy.
calkiem zajebiscie ci to kolego wyszlo.....juz gdzies kiedys widzialem u kogos taki patent fajnie to wyglada na zywca...sm mialem zamiar kombinowac taka blende ale wlasnie jak sie dowiedzialem ile z tym jest roboty to zrezygnowalem bo niestety pod blokiem i pod chmurka ciezko cokolwiek zrobic tym bardziej nie majac garazu ani warsztatu;/ Gratki za robotke! <ok> i mam nadzieje ze ktos kiedys bedzie cos takiego robil w krk bym mogl sie do niego podlaczyc i zeby mi wykonal takie rezanko :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
Fajnie wyszło tylko kolor musisz dobrać i jeszcze raz prysnąć. A może ktoś by się pokusił i standardowe lampy zgrzał z blendą ładnie zaszpachlował i prysnąć ją tak żeby przypominała blendę z Audi 90. Jak masz kolego stare lampy w raz z blendą to mógłbyś się pokusić o to bo widzę że masz zgrzewarkę do plastiku lub skleić je na bardzo silnym kleju. Myślę że to dopiero był by efekt
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- jacek199315
- Forum Audi 80
- jacek199315
- Forum Audi 80
najpierw trzeba je rozkleić a potem 1 cm od góry a bok wyznaczasz tak aby od góry linia leciutko schodziła do dołu do samej krawędzi
nie mam zdjęć z samego ciecia ale myślę ze prosty rysunek starczy
ale i tak najlepiej będzie jak poprzenosisz otwory przykręcisz i wtedy zobaczysz ile odstaje zrób delikatna rysę na szczycie lampy wyjmij ja i przenieś ta linie na tylna krawędź lampy i tnij tak trochę przed tą linia bo lepiej później zeszlifować niż doklejać i będzie git przynajmniej ja tak robiłem
nie mam zdjęć z samego ciecia ale myślę ze prosty rysunek starczy
ale i tak najlepiej będzie jak poprzenosisz otwory przykręcisz i wtedy zobaczysz ile odstaje zrób delikatna rysę na szczycie lampy wyjmij ja i przenieś ta linie na tylna krawędź lampy i tnij tak trochę przed tą linia bo lepiej później zeszlifować niż doklejać i będzie git przynajmniej ja tak robiłem
- jacek199315
- Forum Audi 80