[B4 1,9TDI] Wymiana chłodnicy
Witam,
Okazalo sie ze mnie tez czeka na dniach wymiana chlodnicy, wczoraj zauwazylem wyciek plynu po prawej stronie chlodnicy (patrzac z pozycji kierowcy). Mam wersje z klima, silnik ABK. Z tego co widze to wszystkie weze od chlodnicy wody sa po lewej stronie chlodnicy, wiec prawdopodobnie rozszczelnila sie sama chlodnica, niestety, takze zanosi sie na wymiane.
Tutaj mam pytanie, znalazlem w ETCE numer swojej chlodnicy: 8A0 251 121
Chlodnice dostepne na Allegro do silnika 2.0 8v z klimatyzacja wyglada tak:
Wyglada jednak na to, ze te chlodnice maja jakis dodatkowy korek (gwintowane przylacze) w prawym dolnym rogu. Czy to moze pod korek spustowy? U mnie nie ma takiego korka, da sie go dokupic, czy jest w komplecie z chlodnica?
Moja ORI chlodnica tego nie ma, plastykowy czarny pasek po prawej stronie jest caly, bez gwintowanego przylacza:
Jakiego zamiennika w takim wypadku poszukac?
Okazalo sie ze mnie tez czeka na dniach wymiana chlodnicy, wczoraj zauwazylem wyciek plynu po prawej stronie chlodnicy (patrzac z pozycji kierowcy). Mam wersje z klima, silnik ABK. Z tego co widze to wszystkie weze od chlodnicy wody sa po lewej stronie chlodnicy, wiec prawdopodobnie rozszczelnila sie sama chlodnica, niestety, takze zanosi sie na wymiane.
Tutaj mam pytanie, znalazlem w ETCE numer swojej chlodnicy: 8A0 251 121
Chlodnice dostepne na Allegro do silnika 2.0 8v z klimatyzacja wyglada tak:
Wyglada jednak na to, ze te chlodnice maja jakis dodatkowy korek (gwintowane przylacze) w prawym dolnym rogu. Czy to moze pod korek spustowy? U mnie nie ma takiego korka, da sie go dokupic, czy jest w komplecie z chlodnica?
Moja ORI chlodnica tego nie ma, plastykowy czarny pasek po prawej stronie jest caly, bez gwintowanego przylacza:
Jakiego zamiennika w takim wypadku poszukac?
monkahead, wydaje mi się, że to chłodnica do wersji bez klimy, ale mogę się mylić.
ten gwintowany otwór jest na czujnik.
w ABT z klimą chłodnica jest taka, jak tu: http://allegro.pl/audi-80-b4-1-9-td-tdi ... 20493.html w ABK z klimą chyba też taka idzie ale nie jestem pewny na 100%
ten gwintowany otwór jest na czujnik.
w ABT z klimą chłodnica jest taka, jak tu: http://allegro.pl/audi-80-b4-1-9-td-tdi ... 20493.html w ABK z klimą chyba też taka idzie ale nie jestem pewny na 100%
Ponieważ miałem przyjemność wczoraj wymieniać u siebie chłodnicę wody, to tak na przyszłość wklejam fotkę ile trzeba rozkopać woza żeby w wersji z klimą zrobić to w miarę sprawnie i szybko tzn halogena nie trzeba wyjmować, w sumie nie wiem po co go wykręciłem
Wcale nie ma tak dużo roboty, wyjmując pas środkowy i lampę od pasażera jest dostęp do wszystkich śrub. Jedynie trzeba się pomęczyć przy rozłączaniu jednej chłodnicy od drugiej. Wentylatory wychodzą po odłączeniu wszystkich węży od chłodnicy.
Wcale nie ma tak dużo roboty, wyjmując pas środkowy i lampę od pasażera jest dostęp do wszystkich śrub. Jedynie trzeba się pomęczyć przy rozłączaniu jednej chłodnicy od drugiej. Wentylatory wychodzą po odłączeniu wszystkich węży od chłodnicy.
- borysekman
- Forum Audi 80
Niestety chyba czeka mnie wymiana chłodnicy mam wersję z klimą nadłamany jest króciec od powrotu skleiłem co prawda poxiliną do naprawy zbiorków z k2 mega tank .Jutro się okażę czy to coś dało. Czy do wymiany muszę ściągać pas środkowy oraz jak są mocowane wentylatory wiem że u góry są 3 śruby jak wygląda sprawa mocowania na dole chcę aby było to zrobione bez uszkodzenia klimatyzacji .
Ok będę patrzył a łożysko jakiej firmy bo przednie mam do wymiany huczy już myślę nad fagiem lub skf. To łapy są na śruby czy jak od skraplacza?
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2018-08-21, 18:21 ]
proszę https://audi80.pl/topics8/all-niezb ... t50207.htm
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2018-08-21, 18:21 ]
proszę https://audi80.pl/topics8/all-niezb ... t50207.htm
Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić czy czujnik włączania wentylatorów przy wyłączonym silniku działa. Ten 2 pinowy obok kolektora dolotowego. Drugie pytanie Po wymianie czujnika 3 pinowego tego szarego białego wskaźnik dobija mi do 100 stopni potem się włączają wentylatory zbija temperaturę poniżej 100 do około 98. Teraz moje pytanie czy nowy czujnik może przekłamywać o 10 stopni , czujnik firmy FAE. Trzecie pytanie 2 bieg wentylatora przy jakiej temeepraurze się włącza. Przed wymianą czujnika miałem na wskaźniku 60 70 góra 80 stopni i włączał się wentylator.