Witam,
rozjaśnijcie mi proszę jak się nazywa ten rozgałęźnik w kształcie grzybka znajdujący się na pokrywie zaworów. Nr z etki również bardzo mile widziany. Dodatkowo, czy pełni on jakąś funkcję oprócz trójnika? Czy jest on rozbieralny? Pytam, bo ostatnio wokół tego elementu poci mi się olejem. Puszcza też trochę spod pokrywy zaworów. Dodatkowo "przebił" też czujnik ciśnienia oleju - ten biały. Czujnik to pewnie zbieg okoliczności, ale czy ten trójnik mógł się w jakiś sposób zapchać? Z góry dzięki za odpowiedź.
[ALL 1z] Element odmy na pokrywie zaworów
- rodzynek87
- Forum Audi 80
He no jasne ze pełni masz tam taka gąbke i sprezynke..przepuszcza powietrze a pozostawia olej:)..ja kupiłem od A4 na szrocie za 30zł:)..Mógł sie zablokowac chociaz mało realne no ale ma on duze znaczenie:p moze ci uszczelki po wysadzac:) http://allegro.pl/audi-80-b4-zawor-regu ... 35589.html
Separator oleju lub zawór regulacji ciśnieniakojak85 pisze:jak się nazywa ten rozgałęźnik w kształcie grzybka
Nr: 028129101D
Kieruje powietrze do dolotu, a olej do skrzyni korbowej. Raczej jest to część nierozbieralna.kojak85 pisze:Dodatkowo, czy pełni on jakąś funkcję oprócz trójnika?
Wymień tą uszczelkę: 028103500 (ASO 19.53), ale wcześniej sprawdź czy separator nie pękł.kojak85 pisze:Pytam, bo ostatnio wokół tego elementu poci mi się olejem.
A tu to uszczelka pokrywy do wymianykojak85 pisze:Puszcza też trochę spod pokrywy zaworów.