Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4, ABK] Auto zgasło, dym spod maski.

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
ArturoS89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4, ABK] Auto zgasło, dym spod maski.

Post autor: ArturoS89 » 21 sty 2012, 18:57

Witam,

Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam ten wątek. Jeśli było coś podobnego, to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie tematu. Do rzeczy: jadąc sobie autem (Audi 80 B4, silnik ABK 115KM) przy prędkości około 100km/h auto nagle zgasło, po chwili spod maski wydobył się dym. Nic na pierwszy rzut oka nie spłonęło, ale auto ponownie już nie odpaliło. Zauważyłem jednak, że kabel od akumulatora tuż przy klemie jest jakby nadpalony. Do tego w dolnym rogu maski od strony kierowcy lekko "zespawało" maskę do błotnika. Poza tym od pewnego czasu gdzieś prąd uciekał. Sporadycznie migała także lampka od przycisku szyberdachu. Nie wiem, jak duży był ubytek, gdyż nie było to mierzone. Ja osobiście nie mam zielonego pojęcia o elektryce. Ktoś wie, o co może chodzić? Dodam na marginesie, że w aucie zamontowany jest wzmacniacz oraz tzw. tuba, zamontował to poprzedni właściciel, którego o profesjonalizm bym nie posądzał.

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 21 sty 2012, 23:22

:shock: zespawało maske do błotnika ?Dobrze że auto sie nie spaliło. wyjmij aku i jeśli nie masz pojęcia o elektryce skontaktuj sie z najblizszym znajomym który ma jakiekolwiek pojęcie i obejrzy co się stało, bo przez internet nikt wróżką nie jest.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 22 sty 2012, 00:00

Dobry elektryk samochodowy lub ktokolwiek kto ma pojęcie o elektrotechnice i to jaknajprędzej !
Odłącz akumulator i nie używaj samochodu póki nie wyjaśni się co się dzieje. Jak Ci nie jest ten wzmacniacz potrzebny to go wywal wraz z całą instalacją, jak jest potrzebny to niech zostanie ona sprawdzona i ewentualnie jeśli zajdzie potrzeba poprawiona.

tomeklup
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomeklup » 02 lut 2012, 10:10

obejrzyj przewody od aku te wysokiego napiecia takie grube i czy idac do rozrusznika nie beda gdzies przysmalone albo bez izolacji auto moglo zgasnac wlasnie od tego spiecia, a wzmaczniacz jesli jest podloczony pod kleme aku to tez sprawdz czy sie kabel gdzies niestyka,tak samo sproboj przesledzic droge pradu po masce a i jak mowisz ze maske (zespawalo to prad przeznia przeszedl czyli jakie kabel + dotykal maski)

i tak jak koledzy mowia lepiej nieproboj jezdzic, puki ktos ze znajomosci sie niewezmie. a nawet po jego wizycie woz gasniece podreka,

a to ze zgasl to moglo byc tylko przepalenie bezpiecznikow silnika itd, w najgorszym wypadku komputer
sprawdz bezpieczniki
lub zwarcie chwilowo odlaczylo zaplon i silnik zgasl,

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 02 lut 2012, 11:55

Wysokiego napięcia ? Te grube przewody od aku do rozrusznika to nie sa przewody wysokiego napięcia, tylko wysokoprądowe <ok>
Tak jak pisałem, instalacja do przeglądu przez kogoś, kto na tym sie zna, dopiero po usunięciu usterki można jeździć dalej :roll:

tomeklup
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomeklup » 02 lut 2012, 12:25

sorry pomylilem kolega ma racje kable zasilajace, a nie WN zwykle przejezyczenie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl