b4 ABK - jedyny w polsce projekt turbo !
powiem tak, nieszczelny wydech . stąd ten dym . z szacowania przyrostu mocy nie mozna nic powiedziec . . . ja ciesze sie ze to odpala i popierda la . odczuwalny przyrost mocy jest ogromny. jeszcze duzo pracy mnie czeka, zmiana turbiny, za niedlugo wstawie bov'a, jestem ciekaw jak to sie bedzie zachowywac. dolot robiony na szybkiego, stad orginalna rura ( balonik ) jestem ciekaw jakie cisnienie podaje ta turbina . pozyjemy zobaczymy, jak dojde tołku to napisze poradnik . o przerobkach bede informowal na bierząco ; )
- karolas123
- Forum Audi 80
Kolego... kilka podstawowych spraw:
-napisz jakie turbo, zeby mozna było sprawdzic czy ten silnik jakos sie miesci w mape kompresora
-zmierz egt, albo choc afr bo rozpuscisz ten silnik zanim sie nacieszysz
- pomysl nad wysterowaniem paliwa bo stanie sie j.w
- napisz jakie jest planowane doładowanie
-jesli chcesz zawór upustowy to kup zawór DV i wyjscie wpusc miedzy przepływke a turbo
Co do tego co ktoś wczesniej napisał.... jak fachowiec moze powiedziec na odległosc ze doładowanie +0,3 da 10 koni a zniesie max 0,5bara? Ja tego nie rozumiem. Nie rozumiem tez gadania ze da sie statycznym doładowaniem uzyskać 0.3 bara. Nie słyszałem nigy by ktos uzyskal bez trąbek albo dolotu za 2 worki siana cisnienia w kolektorze 1300hPa.
kefirsky, oczywiscie zgadzam sie z Tobą w 100%
-napisz jakie turbo, zeby mozna było sprawdzic czy ten silnik jakos sie miesci w mape kompresora
-zmierz egt, albo choc afr bo rozpuscisz ten silnik zanim sie nacieszysz
- pomysl nad wysterowaniem paliwa bo stanie sie j.w
- napisz jakie jest planowane doładowanie
-jesli chcesz zawór upustowy to kup zawór DV i wyjscie wpusc miedzy przepływke a turbo
Co do tego co ktoś wczesniej napisał.... jak fachowiec moze powiedziec na odległosc ze doładowanie +0,3 da 10 koni a zniesie max 0,5bara? Ja tego nie rozumiem. Nie rozumiem tez gadania ze da sie statycznym doładowaniem uzyskać 0.3 bara. Nie słyszałem nigy by ktos uzyskal bez trąbek albo dolotu za 2 worki siana cisnienia w kolektorze 1300hPa.
kefirsky, oczywiscie zgadzam sie z Tobą w 100%
Bardzo ciekawy projekcik, ja zdecydowanie jestem za <ok> . Silnik ABK to podobno to samo co VW 2E także nie obawialbym sie, że silnik od razu padnie. Motor masz odpreżony, jest natrysk na denko tloka, powinno znieść spokojnie 0,6 - 0,7 bara.
Zapowiada sie dobrze tylko musisz to wszystko ze soba odpowiednio zegrac. Załóz odpowiednia turbinę do doladowania jakie chcesz uzyskać, wskaznik EGT i BOOST, wystrój odpowiednio silnik, bo tloki Ci splyna, przydalby sie jeszcze IC - ek.
Jak wszystko dobrze zegrasz to moc rzedu 160- 170 KM jest w twoim zasiegu.
Zapowiada sie dobrze tylko musisz to wszystko ze soba odpowiednio zegrac. Załóz odpowiednia turbinę do doladowania jakie chcesz uzyskać, wskaznik EGT i BOOST, wystrój odpowiednio silnik, bo tloki Ci splyna, przydalby sie jeszcze IC - ek.
Jak wszystko dobrze zegrasz to moc rzedu 160- 170 KM jest w twoim zasiegu.
Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Jeżeli przy CIśnieniu atmosferycznym które wynosi ok. 1bar ten silnik uzyska 115km to po prawidłowym wystrojeniu i doładowaniu 0.3bara powinien mieć ok. 150KM.. to jest 35koni wiecej a nie 10. A to że ciśnienie w zwykłym kolektorze bez turbo może mieć 1300hPa to kompletna bzdura.karolas123 pisze:Co do tego co ktoś wczesniej napisał.... jak fachowiec moze powiedziec na odległosc ze doładowanie +0,3 da 10 koni a zniesie max 0,5bara? Ja tego nie rozumiem. Nie rozumiem tez gadania ze da sie statycznym doładowaniem uzyskać 0.3 bara. Nie słyszałem nigy by ktos uzyskal bez trąbek albo dolotu za 2 worki siana cisnienia w kolektorze 1300hPa.
marioT, Bardzo śmiały projekt, udoskonalić, dostroić i będzie latało <ok>
Podstawowa zasada tuningu .. "Nigdy się nie opłaca" przewyższa wartość auta czasami kilkakrotnie. Ale mamy świadomość że stworzyliśmy to cudo własnymi rękami.. I wrażenia z jazdy będą niezapomniane. Oby pozostało jak najwięcej audików:D Nie pozwólmy im skończyć na złomie.. Swoją drogą ciekawi mnie jak będzie zachowywał się ABK Turbo czy da radę mojemu ABF:D :evil:
- karolas123
- Forum Audi 80