[80 b4 2.0 90KM ABT] przerywanie i sadza na zimnym silniku
-
- Forum Audi 80
[80 b4 2.0 90KM ABT] przerywanie i sadza na zimnym silniku
Witam. Mam problem z którym nie umiem sobie poradzić. Już nie mam pojęcia czego się złapać. Otóż gdy auto jest zimne np. po całej nocy przed blokiem to po zapaleniu chwilę chodzi normalnie a po chwili zaczyna się tak jakby dławić i zaczyna lecieć sadza z wydechu. Myślałem że może czujnik niebieski i wymieniłem na oryginalny. Później myślę pewnie sonda padła i wymieniłem w tą sobotę na nową ngk. I ku mojemu zdziwieniu po przestanej nocy dalej to samo. Gdy dodaję gazu też tak jakby przerywa, dopiero po dodaniu gazu do około 2,5 czy 3 tyś obr. silnik pracuje równo. Po rozgrzaniu wszystko idealnie, obroty około 900, 1000 bez przerywania i bez sadzy. Mam gaz i na gazie nic się nie dzieje.
-
- Forum Audi 80
gaz 1 generacji ?
Jak tak to możliwe że masz źle ustawioną emulację sondy. Podczas pracy na gazie komputer dostaje dane z sądy, co kończy się rozjechaniem mapy wtrysku i problemy na benzynie. Odpięcie klemy resetuje ustawienia i jakiś czas będzie dobrze aż znowu mapa się nie rozjedzie.
Emulacja lambdy powinna być ustawiona na "masa" lub "odłączona".
Jak tak to możliwe że masz źle ustawioną emulację sondy. Podczas pracy na gazie komputer dostaje dane z sądy, co kończy się rozjechaniem mapy wtrysku i problemy na benzynie. Odpięcie klemy resetuje ustawienia i jakiś czas będzie dobrze aż znowu mapa się nie rozjedzie.
Emulacja lambdy powinna być ustawiona na "masa" lub "odłączona".
-
- Forum Audi 80