Witam.
Byłem ostatnio na przeglądzie i pan polecił mi wymianę przewodów hamulcowych.
Sam się na tym nie znam i nie potrafię wymienić dlatego planuję oddać do mechanika.
Mimo tego części chciałbym kupić sam żeby nie wyszło tak drogo jak on zamawia.
Tutaj moje pytanie: Jak wyglądają w ogóle te przewody (mógłby mi ktoś pokazać schemat) ile ich jest? Czy są różne rodzaje? Jaka jest cena? Jakie powinienem kupić? I gdzie? Internet lub normalnie? Mieszkam w Krakowie.
Z góry dziękuję za odpowiedź, proszę o łatwe wyjaśnienie dla laika i brak odpowiedzi typu google.com
[80 b3 1.8 S] Przewody hamulcowe
generalnie są różne rodzaje, więc lepiej, żebyś po prostu zadzwonił do jakiegoś sklepu (internetowy, nie internetowy - nie ważne, jak ci wygodniej, byle zeby sklep byl dobry) i poprostu podal dane auta i to co chcesz kupic - powinni ci po numerze vin je dobrac. ja osobiscie polecam firme meyle, do 80tki wyglada to tak - przewody hamulcowe. sensowny wybór za dobra cene. pzdr
- Fighter001
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
gryzzlie, mogłeś zapytać o które przewody chodzi czy te krótkie elastyczne czy długie.W b3 do któregoś roku były montowane stalowe przewody hamulcowe które korodowały więc może to dotyczy ciebie.Ale tak czy inaczej jak oddajesz samochód do mechanika to niech on kupi wszytko bo i tak będzie miał więcej zniżek niż ty a trochę kupowania jest bo musisz kupić przewody,końcówki,łączniki itd
ja nie dawno wymieniałem u siebie mam ten sam model audi. koszt samych przewodów na tył czyli od złaczek w komorze silnika do kolektora hamowania i do bębnów to ok 100zł za miedziane oczywiscie, a na przód za te elastyczne płaciłem 15zł za sztuke chyba te krótkie przy samym zacisku.Z wymianą powinienes poradzic sobie sam, potrzebujesz tylko specjalnych kluczy do przewodów hamulcowych (przecięte oczko) u mnie t były rozmiary 10,11,13,14 i masz klucze do przewodów hamulcowych w całym aucie, klucze koszowały mnie 20zł/szt. no i palnik gazowy tez moze sie przydac jak by te stare naprade cięzko sie odkręcały, grzejesz i po bólu.(długi przewod hamulcowy mam jak dobrze pamiętam 320cm a te krótkie nie pamiętam) zadzwon do sklepu i ci wszystko dokładnie powiedzą.