Witam, mam krótkie pytanie o łożyska w B4 avant z 95r, a chodzi konkretnie o łożyska przednie firmy FAG sprzedawane w komplecie 2szt na przód, które występują w wersji o numerze FAG 713801010 oraz 713800710 i pytanie czy oba pasują i takie same mocowanie jest w B4 i A4 i taki sam potrzebny zestaw naprawczy do obu, bo te drugie czyli 713800710 do A4 są opisywane jako tylko do A4 a czasem tez ze do B4, to jak jest naprawdę, bo jak widać różnią się ilością elementów dodatkowych?
1) FAG 713801010
2) FAG 713800710
[B4 AVANT 1Z] Łożyska FAG 2 rodzaje?
Jesteś pewny, ze w tym roczniku 95 i silniku 1.9tdi jest ten drugi zestaw z 4rema nakrętkami i śrubą? Bo szukałem informacji i w większości wychodziło na to, że ten pierwszy zestaw pasuje i już sam nie wiem, które informacje są wiarygodne?lukwoj21 pisze:Ty potrzebujesz drugi zestaw, w b4 nie ma zabespieczenia zegera.
ja u siebie wymieniałem i maiłem ten pierwszy zestaw i zostały mi ze zabezpieczenia sróby i nakretki, ty potrzujesz na dobra sprawe tylko łozysk te nakretki sa do niczego nie potrzebne.Wymiary łożysk w tych zestawach sa takie same a róznice w numeracji wynikaja z ilosci dodatków-dodatków jest wiecej bo te same łozyska montowane sa w wielu inych markach samochodów.W naszej sytuacji potrzebne sa tylko łożyska i ewentualnie te długie sróby ale ja załozyłem stare bo nowe sa na imbus chyba 14 a nie miałem takiego :lol: Swoja drogą zobacz na RUVILLA sa tansze a w srodku siedzi FAG albo SKF
Udało się wymienić łożyska, nic nie szumi nastała era ciszy i faktycznie miałeś racje w zasadzie samo łożysko tylko było potrzebne oraz nowa długa, duża śruba dokręcająca łożysko i przegub, wiec drugi zestaw jest, aż nadmiarowy i nie ma co przepłacać kupując pierwszy z którego się nie wykorzysta części Zdecydowałem się na FAG'a ten zestaw drugi zamiast RUVILLA, ze względu na cene, bo miałem możliwość zdobyć go taniej niz Ruvilla.lukwoj21 pisze:ja u siebie wymieniałem i maiłem ten pierwszy zestaw i zostały mi ze zabezpieczenia sróby i nakretki, ty potrzujesz na dobra sprawe tylko łozysk te nakretki sa do niczego nie potrzebne.Wymiary łożysk w tych zestawach sa takie same a róznice w numeracji wynikaja z ilosci dodatków-dodatków jest wiecej bo te same łozyska montowane sa w wielu inych markach samochodów.W naszej sytuacji potrzebne sa tylko łożyska i ewentualnie te długie sróby ale ja załozyłem stare bo nowe sa na imbus chyba 14 a nie miałem takiego :lol: Swoja drogą zobacz na RUVILLA sa tansze a w srodku siedzi FAG albo SKF
ps. czy wymieniając u siebie łożyska to używałeś Ty, czy ktoś kto to robił klucza dynamometrycznego, czy wogole sie uzywa do tego i musi być jakaś okresloną sił przykręcone, bo np za silnie, to łożysko się zatrze bo za mało luzu?