[B3 JK] Ciężko chodza biegi
[B3 JK] Ciężko chodza biegi
Witam!
Od paru dni dziewczyna skarży mi się, że ciężko wchodzą jej biegi w naszym Audi. Mówi, że strasznie siłowo musi to robić. Czy to możliwe, że powodem takiego stanu rzeczy jest obecnie panująca niska temperatura otoczenia?
Samochód cały czas stoi pod chmurką, wczoraj nie był w ogóle odpalany, a dzisiaj rano gdzieś tam dziewczyna nim jechała. Odpalił jej ładnie przy -15, ale właśnie te biegi nie chodziły jak trzeba. Według niej zaczęły dobrze chodzić dopiero jak już dojeżdżała do swojego celu (trasa ok 7km). Czy to nie jest tak, że z zimna olej w skrzyni zgęstniał i przez to tak jej ciężko to chodziło?
Od paru dni dziewczyna skarży mi się, że ciężko wchodzą jej biegi w naszym Audi. Mówi, że strasznie siłowo musi to robić. Czy to możliwe, że powodem takiego stanu rzeczy jest obecnie panująca niska temperatura otoczenia?
Samochód cały czas stoi pod chmurką, wczoraj nie był w ogóle odpalany, a dzisiaj rano gdzieś tam dziewczyna nim jechała. Odpalił jej ładnie przy -15, ale właśnie te biegi nie chodziły jak trzeba. Według niej zaczęły dobrze chodzić dopiero jak już dojeżdżała do swojego celu (trasa ok 7km). Czy to nie jest tak, że z zimna olej w skrzyni zgęstniał i przez to tak jej ciężko to chodziło?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
W takie mrozy zawsze troche zgęstnieje olej, jak uruchomie silnik i od razu rusze to czuc ze ciezej chodza, ale i tak zawsze nie jezdze od razu, zawsze z minute poczekam zeby bez obciązenia olej wszędzie dopłynął, czasem jak wypadnie jeszcze skrobanie szyb to wydłuża sie czas pracy na jałowym ale jak już jade to zdecydowanie lepiej biegi wchodzą
ale to nie sposob na ciezko wchodzace biegi. sposobem jest zmiana oleju. ja juz mialem dosc silowania sie z lewarkiem w mrozy i po 2,5 roku od kupna auta w koncu zachcialo mi sie zmienic olej. to co wycieklo...echem... powoli wykapalo grudkami powalilo mnie z nóg...poprzedni wlasciciel zalal tzn wypelnil skrzynie smola bo taka konsystencje to mialo.towerone pisze:Podsumowując, to rozumiem że problem leży głównie w zgęstniałym od zimna oleju.
Mam nadzieję, że te mrozy wkrótce miną,
zalalem 75w-90 mobil i efekt taki ze skrzynia jak nowa. 2. nie szarpie i wsteczny chodzi bez oporu.