Witam ponownie.
Nadal walczę z grzaniem foteli. Moja mata jest przerwana i niestety nie da rady sprawdzić, w którym miejscu.
Mam natomiast matę grzewczą z Renault Laguny.
- Rezystancja obu mat jest na podobnym poziomie.
- W Audi drucik oporowy znajduje się w niebieskiej izolacji na całej długości i jest bardzo cienki. Natomiast ten w Lagunie jest grubszy i nieizolowany.
- Poza tym w Lagunie grzanie idzie bezpośrednio przez czujnik temperatury, który zapobiega zbytniemu nagrzewaniu się maty, w praktyce działało to tak, że fotel grzał może przez minutę, w Lagunie nie ma potencjometrycznej regulacji temperatury jak w Audi.
I teraz pytanko, czy jak zastąpię matę z Audi tą z Renault, nie przepalę sobie fotela albo coś w tym stylu?
Chcę połączyć tą matę z Renault tak jak jest w Audi, czyli grzanie nie przez czujnik, tylko bezpośrednio przewody z maty do przełącznika, i do tego dołożyć czujnik temperatury ze starej maty z Audi.
Myślicie, że będzie to działać? <ok>
[ALL] Mata grzewcza z innego auta - da radę zamienić?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
to jeszcze raz ja :->
piszesz ze niemozna sprawdzic gdzie przerwa, jesli masz ja na stole to wbijasz igle w izolacje i tak szukasz az znajdziesz przejscie
co do sedna tematu jesli rezystancje podobne to nie widze problemu, warunek ze bedziesz tez mial czujnik w komplecie podlaczony razem z regulatorem
co to znaczy?jmm pisze:niestety nie da rady sprawdzić, w którym miejscu
piszesz ze niemozna sprawdzic gdzie przerwa, jesli masz ja na stole to wbijasz igle w izolacje i tak szukasz az znajdziesz przejscie
co do sedna tematu jesli rezystancje podobne to nie widze problemu, warunek ze bedziesz tez mial czujnik w komplecie podlaczony razem z regulatorem
NIe da rady, to znaczy, że nie da rady. Jak wepnę w to igłę to już będzie d***, strasznie cienki przewódSzara80tkaTdi pisze:to jeszcze raz ja :->co to znaczy?jmm pisze:niestety nie da rady sprawdzić, w którym miejscu
Hmmm a masz linka do takich mat, bo szukałem i nie było nic na allegro.jugo007 pisze:witam kup na allegro mate uniwersalna koszt około 45 zeta zakładasz do niej czujnik z starej maty i działa te maty maja ten plus że obwody grzewcze są z czegoś podobnego do silikonu i tak połączone że mate można skracać nawet jak wytniesz w niej otwór 5x5 cm to reszta grzeje