Audi 80 1,6 Turbo D SB ->AKN swap czas zacząć !!
-
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.6 ABC
Są warunki w których dobry kierowca zatrzyma szybciej pojazd bez abs-u. Dla "zwykłych" kierowców ABS skróci drogę hamowania a przede wszystkim zapewnia kontrolę nad pojazdem z wciśniętym w podłogę hamulcem. Niestety ale większość z nas tak właśnie reaguje na poślizg.KoralB3 pisze:ABS skraca drogę hamowania.
Jeżeli źle wnioskuje proszę mnie poprawić
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Panowie... ABS najczęściej nie skraca drogi hamowania, a nawet w niektórych sytuacjach wydłuża. Głównym celem tego systemu jest to, by auto nie wpadało w poślizg podczas gwałtownego hamowania jak również hamowania na śliskiej nawierzchni.
Oczywiście głównym atutem ABS-u jest to, że podczas gwałtownego hamowania auto utrzymuje sterowność podczas skręcania (np. podczas omijania przeszkody).
Jeszcze raz podkreślam... w większości przypadków ABS nie skraca drogi hamowania.
Oczywiście głównym atutem ABS-u jest to, że podczas gwałtownego hamowania auto utrzymuje sterowność podczas skręcania (np. podczas omijania przeszkody).
Jeszcze raz podkreślam... w większości przypadków ABS nie skraca drogi hamowania.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
pawelrybak15 pisze:ABS ? Potrafi więcej zaszkodzić niż pomóc
pawelrybak15 pisze:na śniegu zaszkodzi bo nie zablokuje kół, a zablokowane sie "wkopują" w śnieg i skutecznie zatrzymują pojazd
:shock: :shock: :shock:andi77 pisze:ABS najczęściej nie skraca drogi hamowania, a nawet w niektórych sytuacjach wydłuża
Irek, zmień tytuł wątku na "Klubowy humor".
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przeczytaj cały mój post... a nie wyrywasz zdania z kontekstu. ABS w naszych ,,osiemdziesiątkach" nie działa najlepiej. Zauważyłeś jak wolno ,,bije"? Jeżeli nie, to proponuję przejechać się nowszym autem i porównaćeSPe pisze::shock: :shock: :shock:
Proponuję abyś napisał post pt. ,,ABS w każdych warunkach skraca drogę hamowania".
Gwarantuję, że wtedy się skompromitujesz :shock:
Ale się czepiliście tego ABS-u
Jeśli abs wydłuża drogę hamowania to mi już ręce opadają
Przez tyle lat ile latam b4 to jedynie kiedy zahamuje się na piasku na plaży wtedy może i bez absu szybciej się zatrzyma bo wryje się w ziemię ale czy to mokra trawa, śnieg czy sucha szos to z abs-em zahamuje szybciej a jeśli hamuje wam źle z abs-em to radzę wyczyści koronki przegubów bo jeździłem ostatnio takim a4 delikatnie wciśniesz pedał hamulca a abs już się załączał.
Więc zamiast pisać wywody lepiej pójść do garażu wymienić cały płyn hamulcowy bo co u niektórych to jakby coca-cola zalana :lol: i wyczyścić koronki abs-u <ok>
Jeśli abs wydłuża drogę hamowania to mi już ręce opadają
Przez tyle lat ile latam b4 to jedynie kiedy zahamuje się na piasku na plaży wtedy może i bez absu szybciej się zatrzyma bo wryje się w ziemię ale czy to mokra trawa, śnieg czy sucha szos to z abs-em zahamuje szybciej a jeśli hamuje wam źle z abs-em to radzę wyczyści koronki przegubów bo jeździłem ostatnio takim a4 delikatnie wciśniesz pedał hamulca a abs już się załączał.
Więc zamiast pisać wywody lepiej pójść do garażu wymienić cały płyn hamulcowy bo co u niektórych to jakby coca-cola zalana :lol: i wyczyścić koronki abs-u <ok>