Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 S PM - B+G] problem z pracą na benzynie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
dsv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 S PM - B+G] problem z pracą na benzynie

Post autor: dsv » 03 paź 2007, 12:34

Witam.
Posiadam Audi 80 1.8 S z 1989r. silnik PM z benzyną + gaz. Jest to jednopunktowy wtrysk paliwa. Silnik przed montażem gazu działał jak marzenie. Po zamontowaniu na gazie śmiga aż miło ale na benzynie nagle mu sie pogorszyło. Dosłownie z dnia na dzień. Na benzynie podczas odpalania gaśnie zaraz po rozruchu i nie potrafi utrzymać obrotów ssania i oczywiście jest słaby. Trzeba go sztucznie pedałem gazu utrzymywać na obrotach. Zaraz po pojawieniu się problemu pojechałem do warsztatu który montował gaz i przedstawiłem problem. Człowiek z warsztatu na chwilę odpiął klemę od akumulatora i problem ustąpił, jednak po kilku uruchomieniach znów się pojawił. Mam takie wrażenie jakby to komputer zapamiętywał jakieś błędy i wyzerowanie komputera pomogło.
Jeśli ktoś miał podobny problem i doszedł jak to naprawić to prosiłbym o pomoc.
Z góry dziękuję.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 03 paź 2007, 12:49

Problem znany od dawna, zła emulacja sondy i komputer uczy pracy na gazie i na benzynie zaczyna źle pracować. Jedź go gazowników niech przestawią ci emulacje na masa lub ewentualnie na odłaczona. Po odłaczeniu aku komputer sie resetuje i uczy od nowa dlatego przez jakis czas jest dobrze

dsv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dsv » 03 paź 2007, 14:49

A czy sam w domowych warsztacie mogę to zrobić? Czy to wymaga użycia jakiegoś specjalistycznego sprzętu? Bo mam kawałek do gazownika a jeśli to polega na przepięciu kilku kabelków lub odłączeniu któregoś to sam to zrobię.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 03 paź 2007, 15:20

To zależy jaki masz (jeśli wogóle masz) sterownik LPG. Jak masz I generację (na śrubę bez sterownika LPG) to sprawdź czy masz emulator sondy lambda. Jeśli tak to na emulatorze powinien być jakiś przełącznik do zmiany rodzaju emulacji, a jak masz sterownik LPG to bez podpięcia się z PC-tem pewnie się nie obejdzie. Polecam lekturę dział download/LPG artykuł "parę słów o LPG" mojego autorstwa. Dowiesz się więcej. Jak masz instalkę na gwarancji i nie masz emulatora to duś gaziarza, żeby jak najszybciej go dołożył, a jak to II generacja to niech zmieni emulację.

GLODI
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GLODI » 21 paź 2007, 20:16

Mam podobny problem z dzis kupionym audi b3 1,8S na gazie pali az milo a na benzynie nie odpala a jak sie przelaczy z gazu na benzyne podczas pracy to obroty spadaja i gasnie silnik.

chlopasek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chlopasek » 21 paź 2007, 20:34

witam wszystkich,Panowie mam pytanie
mi założyli gaz rok temu z jakims komputerem chyba stag 50 i od wtedy czasem ciezej pali na benzynie i nie za dobrze chodzi szarpie itp i zaswieca sie kontrolka silnika podczas jazdy jak ujmne gazu to na chwile gasnie ,myslałem że tak ma być ale po tej waszej rozmowie to że gazowniki coś zawaliły,prosze o pomoc w tej sprawie kogoś kto wie o co chodzim,pozdrawiam

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 21 paź 2007, 20:46

Panowie proponuję najpierw tą lekturę w dziale download , albo przejrzenie archiwum forum. I dopiero wtedy w razie wątpliwości pytajcie, bo szczerze mówiąc to nie bardzo mi się chce kilka razy w tygodniu pisać tego samego :-( . M.in. po to napisałem ten polecany artykuł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl