Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4]sygnał prędkości GAL

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maqubis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4]sygnał prędkości GAL

Post autor: maqubis » 29 maja 2009, 19:09

Witam, mam radio Becker Traffic Pro 4722 i próbuję uruchomić w nim nawigację. Mam pytanie odnośnie sygnału prędkości. Mianowicie, podłączyłem do radia kabelek (biało-niebieski) który jest właśnie do funkcji GAL-a, jednak nic się nie dzieje, radio nie reaguje na wzrost prędkości, więc czy mogę się wpiąć do kabelka który idzie od skrzyni do licznika? (i który to dokładnie jest, też niebiesko-biały?) czy to jest taki sam sygnał? bo ten kabelek przy radiu idzie dopiero od licznika z tego co wiem. A druga sprawa, gdzie wpiąć kabelek biegu wstecznego? muszę od samej lampy ciągnąć czy gdzieś przy skrzyni coś znajdę?? Szukałem po różnych forach tych informacji jednak ciężko znaleźć cokolwiek konkretnego.

assai
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: assai » 31 maja 2009, 20:49

Kabelek od czujnika wstecznego znajdziesz(plus) w wiązce idącej progiem do tylnych lamp,czyli w okolicy nóg kierowcy,kolor będzie ten sam co przy lampie.Ten sygnał na kabelku niebiesko-białym idzie od radia do zespołu wskaźników i do injection control module(odczytuję ze schematu blokowego)

Awatar użytkownika
maqubis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maqubis » 04 cze 2009, 23:05

dzięki, wsteczny już wstępnie wiem, ale mam prośbę, możesz trochę rozwinąć tą część Twojej wypowiedzi? <piwo> :
assai pisze:Ten sygnał na kabelku niebiesko-białym idzie od radia do zespołu wskaźników i do injection control module(odczytuję ze schematu blokowego)
a tak jeszcze zapytam, czy z komputera nie wychodzi gdzieś sygnał prędkości?

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 05 cze 2009, 14:18

Z tego co się orientuje to sygnały prędkości nie ma tylko liczby obrotów. Ale mogę sie mylić.

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 06 cze 2009, 10:22

A z tego co mi wiadomo to sygnał prędkości GAL idzie z tylnego koła z czujnika ABS.
Też kiedyś miałem kupować od kumpla Becker Traffic i tak mi to wyjaśnił.

Awatar użytkownika
maqubis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maqubis » 07 cze 2009, 02:38

kicha, nie mam ABS :-( musze znaleźć czas to spróbuje bezpośrednio z licznika, zobaczymy co z tego wyjdzie.

vlodek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vlodek » 16 lut 2012, 14:40

Trochę odkopie temat ponieważ mam kilka spostrzeżeń.

Podłączyłem sobie sygnał prędkości GAL do biało-niebieskiego przewodu niebieskiej kostki licznika i żeby sprawdzić poprawność moich działań podkradłem bratu radio obsługujące ową funkcję. Mądra książka dołączona do radyjka mówiła, że radio wymaga kalibracji. Uczyniłem wszystko wg instrukcji czyli włączam kalibrację na postoju, przyśpieszam do 50km/h a następnie potwierdzam zakończenie operacji a na zakończenie wywala mi "CALIB ERR" czyli kicha. Po kilku nieudanych próbach włączyłem kalibrację przy 50km/h a nie jak wcześniej na postoju i potwierdziłem również przy 50km/h i wtedy pokazuje mi "CALIB OK" ale radio nie reaguje wcale na zmiany prędkości.

Odpiąłem więc radio i podłączyłem się multimetrem pod kostkę. Do masy auta czarny przewód multimetru a pod sygnał GAL czerwony przewód.

Pierwszy próba to pomiar napięcia. Na postoju 12.5V i wraz ze wzrostem prędkości spada. Przy ok 40km/h było ok 10V o ile dobrze pamiętam.

Druga próba to pomiar częstotliwości. Na postoju 0Hz i wraz ze wzrostem prędkości rośnie. Przy ok 40km/h było ok 40Hz. Oczywiście wszystkie te wartości są bardzo przybliżone bo ich nie notowałem.

Zainteresował mnie też brązowo-biały przewód w wiązce radia zakończony fabrycznie również brązowym, żeńskim konektorem. Masa to to na pewno nie jest bo sprawdzałem. Cały czas napięcie na nim wynosi ok 3V i wraz ze wzrostem prędkości lekko spada.

Tutaj jest instrukcja do radia bo może coś źle robię:
http://diplotop.pl/314.php?k=0c4f599fc8 ... 204526%20X

Edit:
Niepotrzebnie ogrzewałem temat bo znalazłem potwierdzenie swojej teorii w internecie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#6142618

No cóż może przyda się potomnym...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl