[Audi 80 B4 115KM] Dzienne Swiatła LED.
-
- Forum Audi 80
Witam szanownych fachowców doradców. Mam zamiar zamontować w moim Audi dzienne światła LED.Jakie będę miał z tego korzyści? Mój adres edicz2@wp.pl Pozdrawiam Edi.
No nie mów, że żadnych ekonomicznych, bo zamiast 120W mocy do zwykłych żarówek na LEDy będzie potrzeba max 10W, a to dla alternatora wielka różnica będzie (o 10A mniejszy pobór prądu). Co za tym idzie silnik będzie miał lżej i mniej spali, chociaż nie wiem czy będzie to odczuwalne. Ponadto żarówki wystarczą na dłużej. Inna kwestia to wydatek na światła dzienne.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.6 ABC
Oszczędności na paliwie są praktycznie niepoliczalne i można śmiało założyć, że koszty poniesione na montaż świateł się nie zwrócą. Oszczędności na żarówkach też nikłe bo H4 jest chyba jedną z najtrwalszych i najtańszych żarówek. Co innego jak ktoś ma H7 które palą się na potęgę i kosztują majątek. Wtedy i owszem montaż LED-ów może się opłacić.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Kolego ja mam zamontowane takie światła w audi A4 i dokładnie jak Piotr napisał zalety w pełni naładowany akumulator dłużej wytrzymują żarówki a czy sie to komuś podoba czy nie to juz jego sprawa ja juz śmigam około roku na tych ledach dodam tylko ze musisz kupić z homologacja wybitą na kloszu jak nie chcesz mieć problemów z policją podczas kontroli ja mam firme osram dałem za nie 140 zł i muszą być zamontowane z godnie przepisami
czyli
- symetrycznie rozmieszczone, obowiązkowo dwa
- nie niżej niż 25cm od nawierzchni drogi
- nie dalej niż 40cm od bocznej krawędzi obrysu auta
- między światłami ma być 60cm odstępu
czyli
- symetrycznie rozmieszczone, obowiązkowo dwa
- nie niżej niż 25cm od nawierzchni drogi
- nie dalej niż 40cm od bocznej krawędzi obrysu auta
- między światłami ma być 60cm odstępu
kolego za 150zł to w tej chwili masz juz wypas.
u mnie za 65zl masz juz wystarczające z homologacja i automatycznym wyłacznikiem.
oczywiście to wszystko chiny.
PHILIPS z fajnymi bajerami (lampy z wyłacznikiem - właczają sie po chwili, jak bedzi e odpowiednie napiecie i wyłaczają sie po kilku sec po zamknieciu autka, także można jeszcze trafić smiało na chodnik bez np wdepnięcia w psią kupe :mrgreen: ) to juz koszt od 250zł
u mnie za 65zl masz juz wystarczające z homologacja i automatycznym wyłacznikiem.
oczywiście to wszystko chiny.
PHILIPS z fajnymi bajerami (lampy z wyłacznikiem - właczają sie po chwili, jak bedzi e odpowiednie napiecie i wyłaczają sie po kilku sec po zamknieciu autka, także można jeszcze trafić smiało na chodnik bez np wdepnięcia w psią kupe :mrgreen: ) to juz koszt od 250zł
-
- Forum Audi 80
Witam! Dzień dobry. Pięknie dziękuję Panom za wyczerpujące informacje odnośnie instalacji świateł dziennych typu LED Pozdrawiam Edi.