Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Wymiana zegarka na obrotomierz

ODPOWIEDZ
sandall
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Wymiana zegarka na obrotomierz

Post autor: sandall » 17 lut 2012, 16:39

Witam, jak w temacie zamierzam wymienic zegarek na obrotomierz, ale pierw chce sie upewnic jaki mam kupic i czy na pewno bedzie wszystko dzialac, w mojej B4 jest prawdopodobnie oryginalny nie wymieniany nigdy caly zegar VDO przynajmniej tak jest na nim napisane z przodu czy jakos inaczej sie sprawdza jaki jest zegar? auto to benzyna i jest z 94r. i niechcial bym wymieniac calego zegara ze wzgledu na to ze w moim sa kontrolki immobilizera, abs i air bag, wiem ze nie kazdy model ma te kontrolki dlatego znalezienie identycznego moze byc trudniejsze niz wymiana samego zegarka, znalazlem kilka pozycji na allegro i chcialem spytac czy one byly by dobre do mojego?

1. http://allegro.pl/licznik-audi-80-b3-b4 ... 15205.html
2. http://allegro.pl/obrotomierz-licznika- ... 09389.html
3. http://allegro.pl/obrotomierz-licznika- ... 82220.html
4. http://allegro.pl/obrotomierz-licznika- ... 06743.html

acha moje auto to 4 cylindrowiec bo czytalem na forum ze to ma tez znaczenie, dzieki za pomoc, pozdrawiam!

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 17 lut 2012, 16:56

sandall, Jeżeli masz licznik VDO, to obrotek też musi być VDO.
Pamiętaj, że kupując sam obrotek będziesz musiał dolutować piny w płycie licznika.
Najlepiej kupić cały licznik VDO do benzyny 4/5 zyl. i przełożyć obrotek razem z płytą licznika.
PS. Zwracaj uwagę na stan zegarka elektronicznego w obrotomierzu, gdyż większość oferowanych na allegro jest rozlana (nawet dwa na linkach które wrzuciłeś są rozlane).
Pamiętaj, że są dwa rodzaje liczników... VDO oraz UN4.
Jeszcze jedno odnośnie kontrolek... folię kontrolek (ikonki) można przekładać z jednego licznika do drugiego.

sandall
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sandall » 17 lut 2012, 17:09

czy duzo jest przy tym roboty z tymi pinami? nigdy tego nie robilem wiec tez nie chcial bym przecenic swoich mozliwosci jesli to jest jakies skomplikowane, moze i masz racje co do calego licznika, tyle ze sa one 2x drozsze ;) a odnosnie tych kontrolek, to jesli kupie licznik bez np kontrolki ABS a przeloze folie z mojego to co ona i tak bedzie sie swiecic? dziwne to troche dla mnie ;)

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 17 lut 2012, 17:21

sandall, Płyty liczników mają miejsca na wszystkie kontrolki.
Zerknij na fotce punkty zaznaczone czerwonymi kropkami... zaklejone taśmą puste miejsca na żarówki kontrolek ABS, AIR BAG itp. <ok>
Obrazek

tomeklup
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomeklup » 17 lut 2012, 22:08

z tego co mi sie wydaje to ja u siebie niezmienialem plyty zegarow wstawilem tylko sam obrotek i pasowalo tak ze piny byly na plycie i pasowaly bez przerobek

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 18 lut 2012, 06:35

tomeklup, Płyta z licznika z ,,big-benem" nie posiada wlutowanych pinów pod obrotek. Oczywiście samemu można je dolutować.

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 09 maja 2012, 21:09

witami ja podłacze sie do tematu . wiec tak czy do mojego b4 w automacie da rade wymienic cały panel zegarów?moge miec z b3 1,8 91 rok zegary .oba sa vdo do 220 km/h tyle ze w b4 jest dodatkowo wyswietlacz połozenia biegów , i ten owy wyswietlacz podejdzie do zegarów bez wyswietlacza ?i czy do zegarów gdzie w b4 brak było obrotka a był tylko czasomierz obrotek bedzie działał?

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 09 maja 2012, 21:20

piotrpiter, Jeżeli jeden i drugi jest VDO z 4/5zyl. to bez problemu złożysz z nich licznik do B4. Wystarczy, że do licznika z B3 założysz MC (mini check) w miejsce zwykłego wyświetlacza kontrolek, zamienisz wskaźnik paliwa (chyba zauważyłeś różnice) i ewentualnie folię kontrolek. W razie dodatkowych pytań pisz do mnie na PW.

[ Dodano: 2012-05-09, 21:21 ]
Miejsce na wyświetlacz biegów jest w każdym liczniku B3/B4.

[ Dodano: 2012-05-09, 21:23 ]
piotrpiter pisze:czy do zegarów gdzie w b4 brak było obrotka a był tylko czasomierz obrotek bedzie działał?
Będzie działał. Najlepiej jak przełożysz z płytą licznika... wtedy nie będzie potrzeby lutowania pinów.

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 12 maja 2012, 08:16

oki .tylko jeszcze musze sie dogadac z nowym włascicielem mojej b-trójeczki i przekładam .chyba jak mu dam 0,7 to bedzie oki .tylko pytanie czy obrotek bedzie działał?hymm

[ Dodano: 2012-05-12, 08:18 ]
mini check w mojej nowej b4 jest z 4 kontrolek na górze potem chyba głosniczek a potem kontrolki .z tego co pamietam z b3 to faktycznie cały zestaw jest powiedzmy z modułów wiec tylko zostanie zamienic bebechy

stefanello
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: stefanello » 15 lip 2012, 08:50

[quote="andi77"]sandall, Jeżeli masz licznik VDO, to obrotek też musi być VDO.

Pamiętaj, że są dwa rodzaje liczników... VDO oraz UN4.

Nie koniecznie, kilka tygodni temu założylem obrotek z UN4 do licznika VDO trochę trzeba pokombinować ale nic trudnego, dziala, pasuje, niewiele kosztuje.

xGandalf

Post autor: xGandalf » 09 wrz 2016, 21:01

Witam odgrzeje bardzo starego kotleta :d pytanko czy jesli.mam zegary.vdo z zegarkiem a chcialbm.kupic caly zegar vdo z obrotkiem to kostki beda pasowaly te 3? Czy cos trzeba przerabiac? Sorki za dosc banalne pytanie ale jestem ciemny jak noc listopadowa w tym temacie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl