[B3 1,6/1,8 LPG] problem z gaźnikiem
[B3 1,6/1,8 LPG] problem z gaźnikiem
- w ktorej wczesniej byl silnik 1.6 gaznikowy benzyna/gaz, zamonowalem silnik 1.8, ktory pracowal na wtrysku, poniwaz nie bylo instalacji elektrycznej do komputera zamonowalem kolektor ssacy z gaznikiem od poprzedniego silnika 1.6. W tej chwili pali mi okolo 20 litrow gazu na 100 km. Co moze byc przyczyna tak duzego zuzycia gazu. Czy niewlasciwy kolektor ssacy czy gaznik i czy jest roznica w budowie w kolektorach ssacych 1.6 i 1.8, jezeli to jest przyczyna tak duzego spalania to gdzie moge kupic orginalny kolektor ssacy z gaznikiem do silnika 1.8 lub zamiennik z innego samochodu. Uprzejmie prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 17:28 przez rybazj, łącznie zmieniany 3 razy.
- pawelw_1986
- Forum Audi 80
ja bym zaczol od regulacji gazu. wieksza pojemność ma to do siebie ze na cykl pracy potrzebuje wiecej powietsza co za tym idzie pobiera tez wiecej gazu bo mieszanke masz ustawiona na 1.6 a nie 1.8. kolektor jest raczej ten sam w kazdym razie u mnie pasowal. u mnie wystarczylo gaz wyregulowac puzniej zaczolem sie bawic w wiekszy gaznik z 1.8 ds bo i pojemnosc i moc ta sama co abt
[ Dodano: 2012-01-17, 11:01 ]
jeszcze jedno zasdnicze pytanie jaki to byl wtrysk????? teraz dopiero pomyslalem ze przecierz na wielopunkcie sa zupelnie inne kolektory!!! gaznikowe maja obieg cieczy chlodzacej a z wielowtrysku nie.
[ Dodano: 2012-01-17, 11:01 ]
jeszcze jedno zasdnicze pytanie jaki to byl wtrysk????? teraz dopiero pomyslalem ze przecierz na wielopunkcie sa zupelnie inne kolektory!!! gaznikowe maja obieg cieczy chlodzacej a z wielowtrysku nie.
Kolektor dostaniesz na każdym szrocie, pasuje od golfów 1.8 (jeśli sie myle to poprawcie), ja jeszcze bym sprawdził Reduktor gazu bo niesprawny on może taki problem robic, podmień z innego auta.
A co do tego wtrysku na gaźnik to kombinacja świetna.
Jeśli bedzie miał za dużo gazu a mało powietrza to bedzie czuc w spalinach gaz a silnik buczy nie jedzie, napisz jak sie zachowuje silnik, ciągnie?
A co do tego wtrysku na gaźnik to kombinacja świetna.
Jeśli bedzie miał za dużo gazu a mało powietrza to bedzie czuc w spalinach gaz a silnik buczy nie jedzie, napisz jak sie zachowuje silnik, ciągnie?
polecam zapoznanie sie z tą stroną http://www.moderngaz.pl/dysze.php i zakup miksera zwiększa moc i zmniejsza spalanie naprawdę warto <ok>
kolego po wymianie silnika sprawdz czy zapłon masz dobrze ustawiony miałem ten sam problem po wymianie silnika miałem 1.8 na gażniku i wsadziłem też 1.8 który był na wtrysku od starego silnika przełożyłem koletor i gażnilk i hula palił mi 15-20L/100 LPG a po ustawieniu zapłonu specjalną lampą a nie na oko spala mi 9 LPG 100 km