Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Wymiana chłodnicy wody (1.9 tdi z klimatyzacją)

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[B4 1Z] Wymiana chłodnicy wody (1.9 tdi z klimatyzacją)

Post autor: joandaw » 24 lut 2012, 19:23

Witam :-D z racji tego że zaczła mi od dłuższego czasu powoli cieknąć chłodnica wody postanowiłem zrobić opis co i jak ;-) Robiłem to pierwszy raz 8-) jakoś poszło ;-)
UWAGA: W moim opisie trzeba było rozszczelnić chłodnice klimy :-/
Czemu :?: Wszystko opisane ;-) Miłej lektury <ok>
Wybór padł na firmę Thermotec 2 lata gwarancji koszt 300zł z wysyłką
Obrazek Obrazek

A więc tak odkręcamy śruby mocujące wentylatory z chłodnicą jedna ze śrub jest dłuższa bo do niej jest zamocowany przewód z klimy
Obrazek Obrazek

Później dodatkowe śruby mocujące chłodnice z pasem przednim
Obrazek

Następnie 3 śruby co przykręcają pas przedni oraz dwie po środku pasa przedniego
i jedna na samym dole
Obrazek Obrazek

Następnie po zdjęciu pasa przedniego zostały jeszcze dwie śruby co skręcają
chłodnice wody z chłodnicą klimatyzacji
Obrazek

Te czynności można wykonać bez większych problemów następnie musiałem zdjąć osłonę
dolną silnika :-/ zdjołem też zderzak przedni :-/ oraz dokręciłem lamy dla lepszego pola manewru żeby było lepsze dojście do dalszego demontażu.
Po zdjęciu osłony spuszczamy płyn chłodniczy
Obrazek

Odkręcamy przewody 4szt
Obrazek Obrazek

Teraz odkręcamy mocowania chłodnicy gdzie też jest skręcona z nimi chłodnica klimy
Tutej wystąpił mały problem bo było tak zapieczone że ukręciłem śrubę z podkładką gumową po wyciągnięciu rozwierciłem i dałem śrubę na wylot ;-) przez podkładkę
Obrazek Obrazek Obrazek

UWAGA Chłodnica Klimy
Musiałem rozszczelnić chłodnicę klimy ponieważ nie było mozliwości wyciągnięcia wentylatorów bo przeszkadzał przewód z klimy.Wentylatory po odkręceniu przewodu ciągniemy do góry są wsuwane w takie zaczepy u dołu chłodnicy wody

Obrazek Obrazek

Po wyciągnięciu wentylatorów wyciągamy chłodnicę wody jeszcze ori.
Obrazek

Wkładamy nową i skręcamy po kolei od końca.Sprawdzamy wszystkie węże czy dobrze skręcone zalewamy układ płynem po odpowietrzeniu dolewamy do odpowiedniego stanu.
Obrazek

Zapraszam do komentowania wszystkie opinie mile widziane <piwo>
Może jakieś knify w sprawie wyciągnięcia chłodnicy żeby nie trza było rozszczelniać klimy najlepiej to zrobić przed nabiciem na nowo lub jechać i spuścić czynnik chłodzący.
Mam nadzieje że rozjaśniłem komuś z Was jak wygląda sprawa z wymianą chłodnicy i pomorze ten opis jak się do tego zabrać.Czynności można wykonać w różnej kolejności zależy jak ktoś do tego podejdzie ;-)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2014, 16:11 przez joandaw, łącznie zmieniany 1 raz.

p-a-b-u
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Pawel
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Cabrio
Silnik: 2.6 ABC

Post autor: p-a-b-u » 24 lut 2012, 20:43

Da się bez ściągania wiatraków, zderzaka i rozszczelniania klimy tylko trzeba zdjąć reflektory razem z okularami i mieć masę cierpliwości i samozaparcia. Mi się udało ale nie chciałbym tego robić drugi raz :mrgreen:

gruszek01
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gruszek01 » 25 lut 2012, 12:28

no ja wyjołem bez zdejmowania zderzaka i lamp ale wentylatory wyciągałem
2 godzinki pracy

jakop13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakop13 » 23 sty 2013, 19:58

Witam,

podłączę się do tematu, bo chyba jest pokrewny ;-) . Zauważyłem, że gdy włączą się wentylatory chłodnicy to odczuwam dodatkowe wibracje w aucie. Z racji, że w autku jest klima, to chyba były intensywnie eksploatowane i albo łożyska wiatraków zrobiły się kwadratowe, albo odleciał ciężarek wyważający śmigło.
Może któryś z kolegów rozwiązał podobny problem? Czy da się to jakoś naprawić? Zmienić łożyska, może wyważyć? Jeśli nie, to czy takie wentylatory podejdą od innego silnika, czy muszą być od 1Z? Chciałbym wymienić sam silnik ze śmigłem i nie ruszać obudowy wentylatorów. Może pasują od auta bez klimatyzacji, wówczas by były mniej zużyte?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl