[audi b4 2.0 ABT] masło w oleju
-
- Forum Audi 80
[audi b4 2.0 ABT] masło w oleju
witam wszystkich klubowiczow mam taki problem minelo 3 tyg od wymiany uszczelki pod głowica i pojawil sie ten sam problem maslo w oleju dodam ze wymienilem uszczelniacze zaworow glowica byla planowana i sprawdzona szczelnos wszystko ok do pracy dojezdzam codziennie ok 40 km w jedna strone tak wiec nie ma mowy o nie dogrzanym silniku chlodnicy oleju tez nie ma. macie jakis pomysl?
-
- Forum Audi 80
Powody masełka w oleju są różne. Mechanicy mówią, że albo walnięta uszczelka pod głowicą (wtedy przybywa Ci oleju i/lub cieczy chłodzącej) albo niska temperatura pracy silnika. Po prostu nie dogrzewasz go, jeździsz na krótkich dystansach (ok. 10 km). Wiem co było w moim ABT.
Doszło do tego, że masło w połączeniu z mrozem zatkało odmę, a nadciśnienie w skrzyni korbowej wypchnęło uszczelniacz wałka rozrządu. Leciało dość sporo, ale na tyle, że myśleliśmy, że to kwestia zużycia oleju. Na warsztacie po zdjęciu pokrywy rozrządu wszystko było zaj***ne olejem, także uwaga.
A tak zupełnie na marginesie wiosną/latem przejrzyj stan układu chłodzącego, w razie potrzeby wymień termostat, sprawdź pompę, podociągaj opaski i pojedź na czyszczenie układu. To pomaga
Pozdrawiam
Doszło do tego, że masło w połączeniu z mrozem zatkało odmę, a nadciśnienie w skrzyni korbowej wypchnęło uszczelniacz wałka rozrządu. Leciało dość sporo, ale na tyle, że myśleliśmy, że to kwestia zużycia oleju. Na warsztacie po zdjęciu pokrywy rozrządu wszystko było zaj***ne olejem, także uwaga.
A tak zupełnie na marginesie wiosną/latem przejrzyj stan układu chłodzącego, w razie potrzeby wymień termostat, sprawdź pompę, podociągaj opaski i pojedź na czyszczenie układu. To pomaga
Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Właśnie, nikt tutaj nie wspomniał o oleju, który też ma bardzo dużo znaczenie. Ja osobiście używam valvoline i masło pojawiło mi się tylko w śladowych ilościach przy największych mrozach. A jeździłem wtedy odcinki po 18 km i to dość spokojnie bo drogi były ciężkie więc auto ledwie co zdążyło się dogrzać.waski1 pisze:i zalej dobry olej to też pomaga