Witam.
Mam problem dotyczący odpalania.
Czasami przy próbie odpalenia na beznynie, rozrusznik kreci ale nie odpala lecz czasem zaskakuje przy cofaniu kluczykiem na zapłon. Po przekręceniu kluczyka na zapłon słychać pracę pompy paliwowej. Na LPG wszystko jest ok, instalacja to MIX z Elpigazu.
Świece, kable WN, kopułka, czujnik położenia wału, sonda lambda, są nowe, aku w dobrym stanie, brak błedów na komputerze a na "zapych" odpala bez problemu.
Takie problemy pojawiają się cyklicznie co miesiąc ale zdarza się że potrafi odpalać bez żadnych problemów przez 3-4 miesiące. Taka sytuacja jest od kilku lat i nikt nie potrafi tego zdiagnozować wiec liczę na waszą pomoc, ewentualnie dobrą radę.
[2.0 ABK LPG] Problemy z odpalaniem na benzynie.
Zobacz na przekaźnik 30 często się tam tworzy zimny lut może to być powodem a dużo z tych diagnostów nie wie o nim istnieniu, możliwe że wiesza ci się pompka paliwa czy czasem nie jeździłeś na zbyt małej ilości paliwa? jak ci się tak przytrafi warto puknąć w nią jakimś trzonkiem od młotka żeby nie samym młotkiem :mrgreen:
Nie, zawsze mam 1/2 bakuaudiktom pisze: czy czasem nie jeździłeś na zbyt małej ilości paliwa?
Pompka działa bezproblemowoaudiktom pisze:możliwe że wiesza ci się pompka paliwa
Przelutowałem styki, pozyjemy zobaczymyaudiktom pisze:Zobacz na przekaźnik 30 często się tam tworzy zimny lut
Dziękuje za poradę
[ Dodano: 2012-03-11, 23:20 ]
audiktom Dziękuję za poradę. Okazało się że przyczyną był zimny lut. Po przelutowaniu styków wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam