Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4/Avant] Czy mam alarm?

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 11 mar 2011, 15:27

zobacz czy w bagażniku pod tapicerką przy wnęce na koło nie masz przypadkiem syrenki alarmu.
Co do sterownika to u mnie jest podobny przy pompce ale on nie jest od pilota-ten od pilota mam nad nogami kierowcy i na nim jest dokładnie rozrysowane jaki kabel do czego-także ten sterownik który pokazujesz służy tylko do alarmu z wkładki(po zamknięciu samochodu sam powinien się zazbrajać i w przypadku włamania załączać wspomnianą syrenke)
Więc jeśli chcesz mieć z pilota musisz niestety ale kupić centralkę z pilota i po prostu podpiąć pod sterownik :-P

Awatar użytkownika
siwy23j
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siwy23j » 29 mar 2011, 22:03

Dioda nie koniecznie musi oznaczać, że jest alarm ja mam sterownik centralnego zamka i tez jest z diodą według mnie jest to również sterownik centralnego. Sterownik ABSu w Avancie jest w bagażniku ponieważ tylne siedzisko kanapy jest unoszone na zawiasach i dzięki temu robi się płaska podłoga po złożeniu siedzeń dlatego sterownika ABSu już nie mieli jak tam zmieścić dlatego przenieśli go do bagażnika.

czartor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czartor » 22 maja 2011, 01:30

zrob tak: otworz klape przod i wcisnij ten guziczek co masz po prawej stronie jak bedziesz stal przd autem, nastepnie zamknij auto i pusc guzi... i wszystko wiesz... jjak auto zobaczy ze klape ktos otwarl to powinno wyc....

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 22 maja 2011, 10:51

siwy23j pisze:Sterownik ABSu w Avancie jest w bagażniku ponieważ tylne siedzisko kanapy jest unoszone na zawiasach i dzięki temu robi się płaska podłoga po złożeniu siedzeń dlatego sterownika ABSu już nie mieli jak tam zmieścić dlatego przenieśli go do bagażnika.
Tu raczej nie oto w tym chodzi. W moim Avancie, w tym miejscu znajduje się sterownik blokady tylnego mostu, który jest nawet wyższy od tego do ABS-u.

Ja mam ori alarm i wydaje mi się, że całe jego sterowanie znajduje się w pompce central zamka (pompka z trzema wtyczkami).

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 28 lut 2012, 06:27

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady. Temat nadal nie został rozwiazany. Zastanawia mnie to, że przy wtyku wiązki są dodatkowo jakieś "zworki", ustawione w pewnej konfiguracji. Czy takie alarmy maja swego rodzaju kombinacje ustawienia?

Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal9h10 » 29 lut 2012, 21:48

Lukaszbroz pisze:Zastanawia mnie to, że przy wtyku wiązki są dodatkowo jakieś "zworki", ustawione w pewnej konfiguracji. Czy takie alarmy maja swego rodzaju kombinacje ustawienia?
Zgadza się. Te zworki to konfiguracje alarmu. Mogą to być domykanie szyb, automatyczne uzbrajanie, itp. Żeby coś więcej się dowiedzieć trzeba by mieć instrukcję tego alarmu, ale pewnie już się jej nie znajdzie. Od jego produkcji minęło pewnie kilkanaście lat. Z dorobieniem pilotów to też sprawa raczej nie do wykonania.
Lepiej już zamontować sobie nowy alarm.

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 01 mar 2012, 07:57

Fajnie jakby domykanie szyb działało hehe. Gdyby tam było chociaż mniej kabli to łatwiej byłoby szukać, a tak istne kongo. Szukałem informacji dotyczacych tego alarmu ale jak wpisuje GT 68 to wyskakuje Mustang Shelby Gt z 68 :mrgreen:

Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal9h10 » 01 mar 2012, 10:51

Ja w swoim także posiadam alarm GT inaczej Getronic. Założony jak samochód był jeszcze nowy czyli w 95r. Mój alarm nie posiada zworek jak w twoim i mam do niego dwa piloty, na razie działają ale zasięg słaby i a baterie nowe. Próbowałem znaleźć antenę ale nic z tego. Bałagan kabli niesamowity. Denerwowało mnie automatyczne uzbrajanie to odłączyłem od stacyjki.
Danych na ten temat ani schematów nie znalazłem. Jak będzie problemy robił to go po prostu wywalę i założę drugi.
I to jest chyba najlepsze rozwiązanie problemu. Za 150 zł można już coś sensownego kupić.
Rozważ taką opcję.

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 01 mar 2012, 11:20

Ja osobiscie znalazłem kilka prospektów i manuali dotyczacych getroników ale nie ma mojego modelu czyli gt 68. W innych modelach po przetłumaczeniu z węgierskiego dowiedziałem sie ze alarm ma funkcje domykania szyb, a piloty można dodac poprzez załaczenie zworki numer 2. Jedyny problem to brak pilotów i możliwości ich zakupu. Jak znajde coś bardziej sensownego i porównywalnego do mnie z jaznym tłumaczeniem konfiguracji tych zworek to może coś sie uda.

Co do innych funkcji to jest równiez opużnienie w wyłaczaniu oświetlenia wiec może warto się pobawić. Wyczytałem również na forach, że ten alarm moge sterowac innym sterownikiem centralnego zamka. Rozkmina konkretna

Pamietasz jaki masz model tego getronika?

Awatar użytkownika
rafal9h10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal9h10 » 01 mar 2012, 17:13

No nie pamiętam modelu.
Może później zobaczę. Pamiętam że oprócz głównego modułu jest drugi taki mniejszy.
A piloty mam takie jak pod tym linkiem:
http://www.mercedesforum.nl/forum/viewt ... 54&t=16545

Jakieś schematy są np. na chomikuj ale w takim dziwnym języku, możliwe że w węgierskim.
Jak by były po angielsku to by było lepiej.

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 01 mar 2012, 17:24

Kurcze ja mam tylko jeden moduł. Napisałem do Getronic może oni maja jakieś informacje na temat tego ustrojstwa. Chciałem założyć sobie sterownik centralnego z funkcja domykania szyb ale skoro mój alarm będzie podobny jak np gt416 to funkcja domykania jest już w tym sterowniku.

A i co najciekawsze. Po rozebraniu tego modułu na płytce widoczne są cztery przekaźniki, a ja mam cztery elektryczne szyby wiec mam nadzieje, że coś z tego może być.

[ Dodano: 2012-03-01, 17:34 ]
Gotów jestem wywalić tego Getronika ale mogę wykorzystać kable które są już wyprowadzone po budzie. Sęk w tym, że nie wiem który jest do czego.

[ Dodano: 2012-03-01, 17:40 ]
Rafał, na przedłużeniu kabli wychodzących z modułu są cztery bezpieczniki. To na bank musi domykać szyby.

[ Dodano: 2012-03-02, 14:19 ]
Udało się, w odpowiedzi od firmy GTalarm otrzymałem instrukcje montażu mojego alarmu. Wywalam ten badziew bo koszt pilota używki waha się w granicach 30euro na ebay także wole kupić sobie jakiś dedykowany i wykorzystać poprowadzone okablowanie w aucie:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl