[b4 1Z]Nie świeci kontrolka świec żarowych,nie grzeją świece
[b4 1Z]Nie świeci kontrolka świec żarowych,nie grzeją świece
Panowie mam wieli problem:( już mi brak pomysłów co mogło się stać. A mianowicie: W zeszłym tygodniu vrobiłem porządek w komorze silnika, wszystko poukładałem co luźne pospinałem wyciągnąłem obudowę filtra odpiąłem przepływkę, przepłukałem troszkę wodą komorę i teraz się zaczynają schodki. zaczęła się psuć pogoda więc chciałem schować auto więc je odpaliłem i na moment zaczęła mi mrógać kontrolka świec żarowych. Zgasiłęm auto i tak sobie stało 3 doby w ciepłym garażu. Jak wszystko już miałem gotowe to po tym czasie przekręciłem stacyjkę a kontrolka od świec się nie zaświeciła a auto cięzko odpaliło ( dopiero za drugim razem) ale odjechałem normalnie, jeszcze pojechałem w trasę i autko miało postój może ze 3godz. pod chmurką i był już większy problem bo kontrolka od świec nie zapaliła się i auto ciężej odpaliło. Ale kiedy postało dwie noce na mroziku to wcale nie odpaliło. Setki prób i błedów wskazały mi że od bezpiecznika świec do samych świec prąd dochodzi i grzeją wszystkie. Tylko teraz pytanie jaką drogę musi przebyć prąd ze stacyjki do bezpiecznika świec żarowych żęby uruchomić świece i zapaliła się kontrolka świec żarowych?? czy są dodatkowe bezpieczniki?? czy przekaźnik 300 ma z tym coś
wspólnego??
Przeczytałem tematy na forum audi i na elektrodzie i vw ale odpowiedzi nie znalazłem:( mozę ma ktoś jakiś pomysł??
POMOCY!!;(
:cry: :cry: :cry: :cry:
wspólnego??
Przeczytałem tematy na forum audi i na elektrodzie i vw ale odpowiedzi nie znalazłem:( mozę ma ktoś jakiś pomysł??
POMOCY!!;(
:cry: :cry: :cry: :cry:
A sprawdzałeś może żaróweczkę w kontrolce, może się spaliła? Zegary łatwo wyciągnąć.
Do sprawdzenia też przekaźnik świec żarowych.
Bezpiecznik od świec żarowych też na pewno gdzieś jest więc sprawdź, ja nie pamiętam który.
Poczytaj jeszcze pod tym linkiem:
https://audi80.pl/80-b4-19tdi-1z-swi ... t24831.htm
Jeszcze kontrola VAGiem może coś podpowiedzieć. Bo to sterownik uruchamia świece na podstawie wskazań czujnika temperatury. Temperaturę też sprawdź na VAGu jak już będziesz diagnozował.
Do sprawdzenia też przekaźnik świec żarowych.
Bezpiecznik od świec żarowych też na pewno gdzieś jest więc sprawdź, ja nie pamiętam który.
Poczytaj jeszcze pod tym linkiem:
https://audi80.pl/80-b4-19tdi-1z-swi ... t24831.htm
Jeszcze kontrola VAGiem może coś podpowiedzieć. Bo to sterownik uruchamia świece na podstawie wskazań czujnika temperatury. Temperaturę też sprawdź na VAGu jak już będziesz diagnozował.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
bo jesli sie pojawi na czujniku filtra paliwa woda to sie tak dziejekamilek89 pisze:na moment zaczęła mi mrógać kontrolka świec żarowych
najprostrzym sposobem sprawdzenia instalacjji jest wypiecie wtyczki z czujnika temp, tego za glowica, wtedy to tez komp silnika otrzymuje informacje ze jest bardzo zimno i swiece sie zapalaja, na bardzo dlugo, (niemierzylem osobiscie tego czasu)
to ze lales woda zrobiles zwarcie na tychze przewodach do czujnika i komp rozumuje ze jest cieplo na zewnatrz, i dlatego ci nigdy nie zapali swiec
no i włąsnie wtyczkę odpinałem i ale kontrolka sie nie zapaliła:( pewnie zwarłem wodą styki i do kompa pewnie idzie sygnał że jest ciepełko:(Szara80tkaTdi pisze:bo jesli sie pojawi na czujniku filtra paliwa woda to sie tak dziejekamilek89 pisze:na moment zaczęła mi mrógać kontrolka świec żarowych
najprostrzym sposobem sprawdzenia instalacjji jest wypiecie wtyczki z czujnika temp, tego za glowica, wtedy to tez komp silnika otrzymuje informacje ze jest bardzo zimno i swiece sie zapalaja, na bardzo dlugo, (niemierzylem osobiscie tego czasu)
to ze lales woda zrobiles zwarcie na tychze przewodach do czujnika i komp rozumuje ze jest cieplo na zewnatrz, i dlatego ci nigdy nie zapali swiec
jeszcze jutro zegary ściągnę:) dzięki z góry <ok>
czary mary hokus pokus :mrgreen: świece jak same przestały się załanczać tak dziś same się załączyły a temperatura zewnętrzna +2stopnie. :lol: :lol: a jak było -5 to nie łaska się załączyć;p
wszystko już śmiga autko po ustawieniu kąta odpala od strzała, ciągnie ładnie. także nic już nie kombinuje <ok>
[ Dodano: 2012-03-12, 21:17 ]
no i nie będą grzać bo na polku robi się cieplej i silnik nie traci tak szybko temperatury i czujnik nie załancza świec żąrowych:) grzanie się włącza poniżej 5stopni jeśli wszystko jest ok.
wszystko już śmiga autko po ustawieniu kąta odpala od strzała, ciągnie ładnie. także nic już nie kombinuje <ok>
[ Dodano: 2012-03-12, 21:17 ]
matkuk pisze:a ja panowie mam inny problem Audi B4 1,9 TD AAZ. Wiec jak po nocy odpalam samochod siwece grzeja i to nawet bardzo dlugo, a pozniej juz wogole nawet jak 4 godz postoi to sie nie zapala jaka moze byc przyczyna takiego zachowania??
no i nie będą grzać bo na polku robi się cieplej i silnik nie traci tak szybko temperatury i czujnik nie załancza świec żąrowych:) grzanie się włącza poniżej 5stopni jeśli wszystko jest ok.