[1.9 TDi] czy mogę sie połączyć interfejsem z bmw obdII ??
[1.9 TDi] czy mogę sie połączyć interfejsem z bmw obdII ??
witam;]
mam nietypowy pytanie, mam inetrfejs od bmw (obd II od bmw i przejściówkę na obd I od audi) czy mogę sie tym połązyć z ecu?? przy próbie połączenia na odpalonym silniku miga kontrolka check. silnik to 1,9 tdi na boschu
mam nietypowy pytanie, mam inetrfejs od bmw (obd II od bmw i przejściówkę na obd I od audi) czy mogę sie tym połązyć z ecu?? przy próbie połączenia na odpalonym silniku miga kontrolka check. silnik to 1,9 tdi na boschu
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 14:58 przez Giienek, łącznie zmieniany 1 raz.
Starsze BMW miały diagnostykę K-line lub KL-line podobnie jak Audi. Więc teoretycznie powinno pójść, a jak masz interfejs na RS232 to jeszcze lepiej.
Potrzebujesz program np. VAG-COM 311.2 a jak nie pójdzie to spróbuj VW-Tool.
Kontrolka świec mruga w zależności od interfejsu, w trybie basic settings zawsze mruga.
Więc próbuj, w razie czego zmień ustawienia programu i musisz wybrać właściwy port COM.
Potrzebujesz program np. VAG-COM 311.2 a jak nie pójdzie to spróbuj VW-Tool.
Kontrolka świec mruga w zależności od interfejsu, w trybie basic settings zawsze mruga.
Więc próbuj, w razie czego zmień ustawienia programu i musisz wybrać właściwy port COM.
Z komunikatu wynika, że wybrany port jest poprawny ale brak połączenia.
Spróbuj ustawić w VAGu start baud na 240 - podobno dla Boscha pomaga.
Powiedz jeszcze jaka to wersja VAG-COMA? I jaki to interfejs, gdzie kupiony, za ile, jakiś link, foto? Czy on jest na USB czy RS232? Chociaż obstawiam, że na USB.
Po drodze do ECU jest jeszcze przekaźnik, nie wykluczone że może szwankować.
Spróbuj też połączyć się z innymi sterownikami, np. Airbag, ABS jeśli posiadasz.
Spróbuj ustawić w VAGu start baud na 240 - podobno dla Boscha pomaga.
Powiedz jeszcze jaka to wersja VAG-COMA? I jaki to interfejs, gdzie kupiony, za ile, jakiś link, foto? Czy on jest na USB czy RS232? Chociaż obstawiam, że na USB.
Po drodze do ECU jest jeszcze przekaźnik, nie wykluczone że może szwankować.
Spróbuj też połączyć się z innymi sterownikami, np. Airbag, ABS jeśli posiadasz.
interfejs jest na USB. próbowałem na VAG-COMie 311 i 409. Próbowałem też ustawić start baud na 240 ale to nie pomaga wyskakuje ten sam komunikat. Interfejs nie łączy się także z ABS i airbagiem. Interfejs pożyczyłem od znajomego który używał go do połączenia sie z BMW i jemu sie to udało wszystko działało jak należy.Przy próbie połączenia się z komputerem miga kontrolka check raz szybciej a raz wolniej
Przekaźnik jest chyba nad nogami kierowcy bo u mnie słychać że coś tam cyka.
Napięcia nie wiem jakie powinny być na białej wtyczce, nigdy tego nie sprawdzałem, ale jutro zobaczę.
Interfejsy różnią się miedzy sobą układem elektronicznym w środku. Jak już pokombinujemy na różne sposoby i dalej się nie łączy to znaczy, że się do danego samochodu nie nadaje.
Tak dla ciekawości powiem, że VAGiem na USB od Viakena nie mogłem się połączyć z Oplem Astrą II , ale za to udało się z Daewoo Nubirą, choć zawieszał się program dosyć często.
Napięcia nie wiem jakie powinny być na białej wtyczce, nigdy tego nie sprawdzałem, ale jutro zobaczę.
Interfejsy różnią się miedzy sobą układem elektronicznym w środku. Jak już pokombinujemy na różne sposoby i dalej się nie łączy to znaczy, że się do danego samochodu nie nadaje.
Tak dla ciekawości powiem, że VAGiem na USB od Viakena nie mogłem się połączyć z Oplem Astrą II , ale za to udało się z Daewoo Nubirą, choć zawieszał się program dosyć często.
Interfejs to przydatna rzecz. Na początek może kup coś takiego:
http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-com ... 01808.html
Potrzebujesz tylko złącza RS232 w laptopie i śmigasz.
A z tym napięciem w białej wtyczce jutro sprawdzę i napiszę.
A tak widzę, że ty też jesteś z okolic Hrubieszowa. To może kiedyś na zlocie się spotkamy i pogadamy.
http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-com ... 01808.html
Potrzebujesz tylko złącza RS232 w laptopie i śmigasz.
A z tym napięciem w białej wtyczce jutro sprawdzę i napiszę.
A tak widzę, że ty też jesteś z okolic Hrubieszowa. To może kiedyś na zlocie się spotkamy i pogadamy.