[All] Przewody w tylnej klapie a oświetlenie
[All] Przewody w tylnej klapie a oświetlenie
Witm. Wczoraj zauważyłem że do zamka w tylnej klapie wchodzą dwa przewody elektryczne. Czy ktoś może mi powiedzieć do czego one są podłączone?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 15:27 przez Grześko, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam,
a tak nawiasem to na jakiej zasadzie to działa??? Ja od kilku dni mam problem z oświetleniem bagażnika w Avancie. Jak wiecie, lampka ta ma trzy pozycje i oświetlenie działa wyłącznie w jednej pozycji i co dziwne - zapala się w momencie zamykania klapy bagażnika. Niezły paradoks... . Gdy klapa zamknięta - świeci, a gdy ją otwieram, to mniej więcej w połowie wysokości gaśnie. Jeszcze miesiąc temu mogłem zapalić światło wyłącznie ręcznie, ale przy otwartej klapie, a teraz się coś zamieszało. Czy ktoś miał podobną przypadłość? Dodatkowo mam jakieś zwarcie na przewodach w podsufitce i spaliłem już 2 bezpieczniki w momecie dociśnięcia lampy do sufitu (musiałem docisnąć bowiem jest luźno umocowana i za jakiś czas całkowicie wypadnie).
Proszę o sugestie
Pozdrówka
Rafi
a tak nawiasem to na jakiej zasadzie to działa??? Ja od kilku dni mam problem z oświetleniem bagażnika w Avancie. Jak wiecie, lampka ta ma trzy pozycje i oświetlenie działa wyłącznie w jednej pozycji i co dziwne - zapala się w momencie zamykania klapy bagażnika. Niezły paradoks... . Gdy klapa zamknięta - świeci, a gdy ją otwieram, to mniej więcej w połowie wysokości gaśnie. Jeszcze miesiąc temu mogłem zapalić światło wyłącznie ręcznie, ale przy otwartej klapie, a teraz się coś zamieszało. Czy ktoś miał podobną przypadłość? Dodatkowo mam jakieś zwarcie na przewodach w podsufitce i spaliłem już 2 bezpieczniki w momecie dociśnięcia lampy do sufitu (musiałem docisnąć bowiem jest luźno umocowana i za jakiś czas całkowicie wypadnie).
Proszę o sugestie
Pozdrówka
Rafi
ja mam podobnie tylko, ze u mnie po otwarciu drzwi zapalaja sie 4 lampki bo nad drzwiami rowniez mam. jesli chodzi o bagaznik to po otwarciu go zapala sie tylko jedna lanpka, ta nad bagaznikiem. wracajac do temu...jesli robi ci sie zwarcie jak ja dociskasz to najprosciej bedzie ja wyjac i zobaczyc stan kabli. podejrzewam, ze gdzies masz przebicie
Kable są ok, a co do zwarcia, to wydaje mi się, że powstaje ono w wyniku styku blaszki doprowadzającej prąd do żarówki z dachem, a konkretnie metalową śrubą od anteny. To mnie tak nie martwi jak odwrotna zasada działania lampy podczas podnoszenia i opuszczania klapy. Jak wpomniał Wojtek 26 wydaje mi się, że po otwarciu drzwi wspomniana lampka powinna się zapalić razem z lampką przednią a tak się nie dzieje. Ta druga pozycja na przełączniku jest nieaktywna. Trochę mnie ta sytuacja irytuje, zwłaszcza wieczorem, gdy wyciągam graty z bagażnika, no ale lepsze takie problemy niż inne . W weekend podjadę do jakiegoś elektryka niech pogłówkuje... Dam znać w czym był problem - jeśli się zorientuje hehe.
P.S. Jak można się dostać do "mechanizmu" w zamku klapy bagażnika odpowiedzialnego za sterowanie oświetleniem? Chodzi mi o ten metal, który się toczy pod wpływem ruchu klapą i powoduje styk przewodów. Proszę o wskazówki.
Pozdrówka
P.S. Jak można się dostać do "mechanizmu" w zamku klapy bagażnika odpowiedzialnego za sterowanie oświetleniem? Chodzi mi o ten metal, który się toczy pod wpływem ruchu klapą i powoduje styk przewodów. Proszę o wskazówki.
Pozdrówka
Sprawdz wiązke miedzy klapą a autem.Lubia sie tam przewody lamać.A co do dzwi to moze sa wyłączniki nie podłączone,albo masa sie zgubiła na nich.A moze w samej lampce nie jest podłączone.Trudno coś doradzić nie widząć tego.hubertcik pisze:witam..mam podobny problem z oswietleniem, tylko,ze w sedanie..po otwarciu bagaznika lampka swieci sie mniej wiecej do polowy,a pozniej gasnie..??!!??oswietlenie wnetrza wogole nie chce dzialac gdy otwiera sie drzwi..jak sie ja pstryknie reka to dziala..dlaczego tak jest??
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
hubertcik, napraw centralny a odzyskasz oświetlenie wnętrza.
Poczytaj sobie ten temat:
viewtopic.php?t=6034&postdays=0&postorder=asc&start=0
Poczytaj sobie ten temat:
viewtopic.php?t=6034&postdays=0&postorder=asc&start=0