[B3 1.8 JN] Niebieski Dym przy 90st
[B3 1.8 JN] Niebieski Dym przy 90st
Moje audi kopci na taki szaro niebieski kolor. Przy dobićiu do 90 stopni każde dodanie gazu powoduje chmurę o ogromnych rozmiarach. Przez jakiś okres czasu auto jeździło (mało) na czarnym oleju który dał się rozcieńczyć wodą (tani olej załatwiany w pobliskim motoryzacyjnym). Prawdopodobnie to spowodowało iż zaczął odzywać się zawór, czasami dwa.
Co do dymu podejrzewam że poszły uszczelniacze zaworów ale wolę się spytać osób które jednak wiedzą więcej ode mnie. Jaki jest koszt naprawy.
Co do dymu podejrzewam że poszły uszczelniacze zaworów ale wolę się spytać osób które jednak wiedzą więcej ode mnie. Jaki jest koszt naprawy.
To jakiś horror :shock:1.8s pisze: Przez jakiś okres czasu auto jeździło (mało) na czarnym oleju który dał się rozcieńczyć wodą (tani olej załatwiany w pobliskim motoryzacyjnym)
Myślę, że to raczej pierścienie.1.8s pisze:Co do dymu podejrzewam że poszły uszczelniacze zaworów
[ Dodano: 2012-03-09, 15:23 ]
Cytat z artukułu :
Odpowiedzialnymi za taki efekt w zależności od tego w jakich warunkach pojawia się nam jasnoniebieski dym są uszczelniacze zaworowe (przy spadku z wysokich obrotów), pierścienie tłokowe lub gładź cylindra (przy zwiększaniu obrotów na biegu jałowym).
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
hm a plynu chlodniczego ci nie ubywa czasami?a ile oleju ci bierze? pytam o plyn dlatego ze ten dym jest lekki tz ucieka do gory odrazu (chyba ze wiatr wial)Dym jak auto pali olej jest ciezki nie unosi sie ku gorze i trzyma sie w kupie i smierdzi przy tym spalonym olejem i ma blekitny kolor.Taki dym jak na tym filmiku to moja hanka z lpg terz puszcza jak zimno jest,a deka oleju nie bierze ani plynu
Auto jest używane "niedzielnie" nie ja nim jeżdżę bo nie mam prawka. Tato za granicą więc wujek się od czasu do czasu przejedzie. Dystans to około 30 km. Garaż hmm bez prądu nie jest specjalnie ciepły ale nie powiem zimno nie jest. O dziwno wczoraj przy 90 st. po dodaniu gazu poszła o wiele wiele mniejsza chmurka niż zwykle. Powiedziałbym że normalna chmura zdrowego auta, no może ciut większa. Tak jak już mówiłem auto jest regularnie przepalane ( chodzi około 1h) czasami przejadę pod garażami około 1 kilometra (dużo kręcenia kierownicą a dokładniej nawrotek ;d )
- piotrek 250279
- Forum Audi 80