Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

CB Radio - anteny lemm

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
vitja07
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: vitja07 » 09 mar 2012, 07:58

trochę z temat zeszliśmy trzeba kończyć z tym a tą co mam to już pilnuje i jak auto na mieście nocą stoi to już bez anteny żeby nie kusiło w sumie już u nas jedną paliwową mafie już rozbili z rok temu

Awatar użytkownika
radek997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek997 » 09 mar 2012, 14:56

Takie rzeczy tylko na pdk. hahahah ja w dzień ściągam kołpaki na opaskach bo wszystko możliwe :mrgreen:

Awatar użytkownika
paji
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paji » 10 mar 2012, 16:39

Ja polecam anteny lemm byłem zadowolony dopóki i nie ukradli heh

AB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AB4 » 12 mar 2012, 15:56

To jak antena lepiej czy gorzej zbiera wcale nie jest uwarunkowane jej długościa fizyczną,a długością falową,przykładowo 1/4 fali 1/2 fali itp,długość fali w paśmie CB to 11m,czyli antena 1falowa będzie miała 11m 1/2 fali 5,5m i tak analogicznie.Anteny mobilowe mają najczęsiej 6/8 fali a długość bata jest skaracana lub wydłużana cewką,następnym parametrem jest tzw zysk anteny wyrazany w dB (decybele),najsłabsze mają niewiele ponad 1dB,a niektóre modele Presidenta potrafią mieć ponad 7dB,ale żeby dobrze dobrać antenę nie patrzy się na jej długość bo ma 15metrów i możemy się podłączyć pod trakcję kolejową,a dobiera się to do selektywności radia,często tu omawiany Uniden 5XX to radio nizszej klasy,więc jak się do niego zapakuje antenę o zysku większym jak 4dB to zaczyna zbierać wszystkie śmieci z okolicy i wcale to odbioru nie poprawia,a wręcz przez poziom zakłuceń słyszalność spada,więc przy doborze takiego sprzętu polecam udać się do kogoś kto rozumie terminy o których pisałem,a już najważniejsza sprawą po zamontowaniu anteny jest ustaiwienie takiego paremetru jak SWR (wysokość fali stojącej) czyli wyrównanie pojemności bata z pojemnością kabla,żeby podczas nadawania fale emitował promiennik(czyli bat) a nie kabel,bardzo łatwo jest doprowadzić do przemodulowania sygnału gdzie nadaje również kabel,bo w modulacji AM mozna sygnał przesterować nawet do wartości 120% co jest bardzo szkodliwe dla końcówki mocy,a w bardziej tragicznych przypadkach prowadzi do jej spalenia.

Tak dla szybkiego wyjasnienia,anteny o większy zysku czyli powyżej 4dB kupować do radia które postada więcej jak podstawową 40tkę <ok>

ruki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ruki » 05 kwie 2012, 21:53

w każdym razie zamontowałem lemm at-900:) zadowolony jestem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl