Witam,
po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na moją usterkę więc pozwoliłem sobie założyć nowy temat. Sprawa ma się następująco:
-zaraz po odpaleniu prędkościomierz nie działa
-po lekkim rozgrzaniu(przejechaniu niewielkiego dystansu) prędkościomierz jest nieco zmulony, potrafi dojś np. do 60km/h i mimo znaczących zmian realnej prędkości oscyluje wokół tej wartości.
-po przejechaniu kilku km wskaźnik zaczyna działać poprawnie.
Kilometry są nabijane od samego początku. Pozostałe wskaźniki też ok. Problem jest tylko z prędkościomierzem.
Od czego zacząć poszukiwanie problemu? Co może być przyczyną?
Pozdrawiam
[80 B4 ABT] Problem z prędkościomierzem
-
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Witam mam podobny problem, licznik kilometrów nabija prawidłowy przebieg, ale prędkościomierz działa jak chce. Raz wcale nie działa, albo działa i zaniża prędkość, ostatnio dojeżdżam do ronda, hamuję wskazówka z 60 dochodzi do 100 km/h, jak się zatrzymałem to się zawiesiła na 100, a gdy ruszyłem spadła do 20 i nic nie wskazuje. Dziś cały dzień jeździłem i wskazówka pokazuje cały czas 20 kilka km. Co to są "zimne luty"?
- robert_paulson
- Forum Audi 80
- Imię: Wiktor
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Zimne luty to przerwane lub przepalone ścieżki na tych elektronicznych płytkach, jeśli przepalone to niedobrze bo to znaczy, że gdzieś w układzie było zwarcie, które przetrwał bezpiecznik. Ja niedawno rozbierałem zegary żeby wymienić żarówkę no i teraz mam taki sam problem z prędkościomierzem. Właśnie idę zobaczyć co się tam narobiło.
Rozebrałem, nic nie stwierdziłem i złożyłem z powrotem, za to teraz problem zniknął :roll:
Prawdopodobnie coś nie łączyło we wtyczce z tyłu zegarów bo innego rozwiązania nie widzę...
Rozebrałem, nic nie stwierdziłem i złożyłem z powrotem, za to teraz problem zniknął :roll:
Prawdopodobnie coś nie łączyło we wtyczce z tyłu zegarów bo innego rozwiązania nie widzę...