Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 2.0 abk]wyciek płynu chłodniczego na łączeniu skrzyni

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
artur_korejwo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 2.0 abk]wyciek płynu chłodniczego na łączeniu skrzyni

Post autor: artur_korejwo » 12 mar 2012, 19:51

ostatnio zauważyłem wyciek płynu chłodniczego z silnika na łączeniu skrzyni i silnika oraz wzrost ciśnienia na przewodach kilka tygodni temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą wiec już nie wiem o co chodzi z tym samochodem kładłem sie pod nim i nie potrafię zlokalizować wycieku. krople płynu pojawiają się na łączeniu skrzyni proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 13 mar 2012, 19:34

Do wymiany króciec schowany za głowicą. Fajnie jest wyjąć akumulator bo pod nim jest takie okienko i można dojść kluczem. Ewentualnie cybant trzeba dokręcić ale wątpię.

pawelmal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelmal » 14 mar 2012, 10:40

Miałem podobną sytuacje w listopadzie zeszłego roku. Lało mi sie dośc porzadnie. Ciekł króciec z tyłu głowicy ( od strony akumulatora). Króciec jest z plastiku i po jakims czasie ulega erozji i kruszy się. Nowy kupiłem bez najmniejszych problemów w hurtowni. Kosztował cos koło 8 zł( króciec + gumowy pierścień uszczelniający). Wymiana jest bardzo prosta, choć uciązliwa, bo dostęp jest paskudny. Mam dość drobne dłonie, więc nie wyjmowałem akumulatora. Dwie nakretki dziesiątki do odkręcenia. Po zdjęciu wyczyśc dokładnie powierzchnię głowicy, delikatnie zwilż powierzchnie olejem lub posmaruj towotem( ale delikatnie), załóz gumowy pierścień uszczelniający na króciec i zamontuj całośc.
W sumie około 40 min. pracy. mało wygodnie, ale robota prosta. ;-) ;-)

artur_korejwo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: artur_korejwo » 14 mar 2012, 12:37

ten kruciec jest koło regulatora ciśnienia przmocowany do głowicy wychodzący z bloku ?, a jest jeszcze jakaś ina ewentualność z kąd może się sączyć ?

pawelmal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelmal » 14 mar 2012, 16:20

Tak! Obok regulatora cisnienia. Może, np.: wszelkie połaczenia przewodów - zbiornik wyrównawczy, chłodnica, itp. Ale to dośc daleko od skrzyni biegów, więc raczej króciec. Zajrzyj tam po prostu. Wodocznośc słaba, ale widać. Płym chłodniczy zostawia niebieskawy osad, więc cos powinno być widać. Możesz tez sprawdzić przy uruchomionym silniku, czy i gdzie cos cieknie. Uwaga na ruchome części!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl