[b3] 1,6 TD Kontrolka świec świeci 1 sek.
- MalyGlodek
- Forum Audi 80
[b3] 1,6 TD Kontrolka świec świeci 1 sek.
Problem jak w opisie podejrzewam że mam upalone wszystkie świeczki, silnik na zimnym nie odpala, po podgrzaniu Webastem do 60-70* odpali. Wcześniej kontrolka świeciła mi 3 sekundy obecnie po sekundzie sama gaśnie. Odpiąłem czujnik temperatury i bez względu czy styk zwarty czy rozwarty świeci cały czas podgrzewanie 1 sekundę. Prąd sterownik podaje na świece przez około 2-4 minut tzn. kręcę zapłon na zimnym po sekundzie gaśnie kontrolka ale sterownik podaje dalej zasilanie. Przy nagrzanym silniku kontrolka nie zapala się także czujnik temp. będzie raczej ok
- MalyGlodek
- Forum Audi 80
wracając do tematu świec nie jestem pewien, jeżeli chodzi o instalację od grzania świec jest przełożona w pełni z b3 1,6 TD, oryginalnie był w tym aucie silnik ABK, przekaźnik 46 sterujacy jest sprawny, w innym modelu grzeje bez problemu 10-15 sekund na moim przekaźniku, przekaźnik napięciowy na świece ten pod maską ma wszystkie styki wyczyszczone, wszystko ma poprawnie podłączone, jeżeli chodzi o czujniki to mam oryginalne z b3 (wcześniej jeździłem b3 i świece grzał prawidłowo 10 20 sekund) także czujnik też tutaj nie jest winny... nie mam koncepcji co jest, a wymieniać świece to wyższa szkoła jazdy bo 3 są pod pompą schowane
E tam świece da radę wymienić w 1,6 TD bez większych problemów. Dobre klucze i wymieniasz. Długi 10 mm do odkręcenia listwy i bodajże 12mm do świec. Ja do 10mm dla potrzeb wymiany świec dokleiłem drugi klucz mocną zbrojoną taśmą, a 12 mm klucz zakładałem na świece i do odkręcenia użyłem klucza od kół jako dźwigni. Żadnych problemów nie było, aha i jeszcze dla ułatwienia sprawy odkręcałem przewody od pompy do wtrysków :mrgreen:
- MalyGlodek
- Forum Audi 80