[All] Termostat a wskazania temperatury
[B4/AAH] TEMPERATURA SILNIKA SPADA
Witam mam problem z temperaturo silnika. podczas jazdy pokazuje mi 65, 70 stopni, jak stoję w korku albo na światłach to dochodzi do 87 stopni i załancza sie wiatrak. wymieniłem termostat ale nic mi to nie dało. czy to może być wina czujnika?
[B4/AAH] TEMPERATURA SILNIKA SPADA
Tak dobrze jest odpowietrzony, termostat jest firmy STAHLTER. A przewód robi się ciepły jak temperatura dojdzie 87stopni gdzieś tak
Chłopaki mam problem. Wymieniłem już 3 termostaty i znowu to samo. Ostani trafił szlag po 1 dniu. Założony wczoraj a dzisiaj już lipa. Objawy są takie, że w trasie temperatura spada do 70 stopni, może nawet 60. Możliwe, żeby każdy jeden miał ten sam problem? Czujnik temperatury wymieniony. Nie wiem już co robić.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Czujnik niebieski czy szary wymieniony?gunia256 pisze:Chłopaki mam problem. Wymieniłem już 3 termostaty i znowu to samo. Ostani trafił szlag po 1 dniu. Założony wczoraj a dzisiaj już lipa. Objawy są takie, że w trasie temperatura spada do 70 stopni, może nawet 60. Możliwe, żeby każdy jeden miał ten sam problem? Czujnik temperatury wymieniony. Nie wiem już co robić.
Przed założeniem termostatu wrzuć go w ciepłą wodę i postaw na ogniu i podgrzewaj i obserwuj czy wraz ze wzrostem temperatury otwiera się aż do pełnego otwarcia. Potem gdy w pełni się otworzy dolewaj zimnej wody i patrz cy zamknie się do końca. Gdy upewnisz się,że termostat jest ok załóż go. Tylko odkręcając stary sprawdź czy w pompie nie ma syfu jakiegoś w postaci kawałków kamienia z układu, tak samo sprawdź króciec którym przykręcasz termostat czy nie jest brudny. Tak samo może mieć znaczenie ułożenie termostatu, te blaszki na "grzybku" termostatu powinny być wzdłuż osi pompy, kiedyś założyłem w poprzek do pompy i się zaciął, wymieniłem zakładając tak samo w poprzek i to samo. Dopiero po przeczytaniu co nieco zakładając następny wzdłuż osi pompy jeżdżę do dziś już od ponad roku <ok>gunia256 pisze:Zegary mam już drugie i to samo się dzieje. Dzisiaj jak jechałem to przez 15 km było ok. Weszło na 90 i tak zostało. Będzie tak przez chwilkę i znowu pewnie wróci to starego stanu. Mówisz, żeby wymienić szary czujnik? Termostaty wymieniał mi mechanik, były walniętę 2 poprzednie.