Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4, ABT] przełącznik kierunkowskaz / światła

Zablokowany
Damianosky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4, ABT] przełącznik kierunkowskaz / światła

Post autor: Damianosky » 27 mar 2012, 20:11

Witam Szanowne Grono,

Mam następujący problem ze swoją 80-tką ABT z 92 roku.

Od pewnego czasu przestały działać mi długie światła po wrzuceniu długich gasły wszystkie światła, co kilka razy mnie dosyć mocno wystraszyło. Trzeba było wyłączyć i włączyć jeszcze raz raz tzw. krótkie aby zaczęły światła świecić (przy czym długie nadal nie działały).

Ostatnim czasem siadło znowu na kierunkowskazy. Zdarzyło się że widziałem na liczniku kontrolka mrugała bardzo szybko, a kierunkowskazy na zewnątrz nie świeciły. Zwykle było to krótkotrwałe i za chwile działały jak należy. Przed wczoraj całkowicie przestały świecić , nawet kontrolka przy liczniku i przy włączeniu zaczął być słyszalny dziwny dźwięk, coś jak wibrujący telefon na stole.Wydaje się jakby dochodził z lewej strony pod kierownicą, tam gdzie ta półeczka, ale pewny nie jestem.

Dzwiny objaw zauważyłem gdy odpiąłem od manatki wtyczkę to mimo wszystko nadal był słyszalny ten głos wibrującego telefonu po wrzuceniu kierunkowskazu.

Działo się tak do dzisiaj gdy podczas jazdy nagle kierunki zaczęły działać normalnie gdy byłem w drodze do mechanika. Mechanik kazał mi kupić cały przełącznik / manetkę , tyle że nawet do niej nie zajrzał i tu się rodzi moje pytanie:
1. Czy to na pewno jej wina? (Domyślam że nikt nie napisze ze 100% pewnością, ale z jakąś dozą pewności).
2. Jeśli tak czy było kilka typów wtyk do manatek? Czy jeśli znajdę przełącznik 3 ramienny z audi 80 b4 to na pewno będzie pasował do mnie gdzie też jest 3 ramienny?

PS. Awaryjne działają normalnie.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 29 mar 2012, 21:46

Jak znikają światła to na 99% winny jest przełącznik zespolony.musisz szukać takiego jak ty masz czyli 3 ramienny i będzie pasował.Możesz też ściągnąć kierownice,wyjąć przełącznik i albo go rozebrać i przeczyścić styki (w dziale warsztat jest instrukcja) albo spróbować bez rozbierania popsikać jakimś dobrym preparatem do czyszczenia np styków elektrycznych np kontakt 60 - może pomoże...

Zablokowany

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl