Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Audio w cabrio

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 31 mar 2012, 17:14

A ja Hertza z serii DCX nie polecam ;) Po 1 metalowy syk kuje w uszy, po 2 seria DCX ma problem z zylkami do syczkow i po bardzo nie dlugim czasie zylki sie "ten tego" i syk nie laczy, tudziez zaczyna popierdywac - potem gwarancja, czekanie na nowe - bez sensu :)

Jak juz ma byc w ori miejsca wsadz cos na jedwabiu. Z tego co sluchalem (a bylo tego) to jesli chodzi o 10cm na podszybie polecam bardzo bardzo bardzo u-dimension el cooax4. Sa tak mile dla ucha ze pomimo, ze to 10 bardzo milo sie ich slucha. Cena kolo 150zl ale sa warte wiecej bo bija niektore duzo drozsze na leb pod wzgledem jakosci przetwarzania. Jak bedziesz je montowal, wyloz miejsca w srodku pod glosnikami watolina albo gabka akustyczna - profilaktycznie.

Do tylu nie kupuj 13cm tylko sciagnij tapicerki boczkow, wez szlifierke, wytnij troche blachy, wyloz tam ladnie gabka albo watolina akustyczna (profilaktycznie), potem dotnij wyzynarka kawalki mdf'u tak zeby przykrecic do blachy i wytnij koleczka w srodku pod 165mm - i takie tez wsadz.

Jesli chodzi o 165 bez separacji duzo jest do wyboru, ale nie mam doswiadczenia w odsluchu separowanych 165mm, jedynie w sprzedazy ;/ Zalezy od ceny ale nie ma co szalec bo i tak ich specjalnie bardzo nie bedziesz slyszal ;) Wybierz jakies komercyjne i niedrogie przetwroniki typu infinity, jbl - jest ich sporo na allegro do wyboru do koloru. Im drozsze tym mocniejsze, lepsze bo juz na jedwabnej kopulce ale bez wzmacniacza i porzadnego wytlumienia to bez wiekszego znaczenia :)

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 01 kwie 2012, 10:47

mgruszecki, podłączyłem te powerbassy przed chwilą w domu do wzmaka domowego Pioneer 90W RMS i zadziwił mnie mega mocny bass wooferów, aż się boję czy nie za dużo bassu gra ten zestaw :) zmniejszyłem na mixerze bass do minus 50%, bo nie da się słuchać, tak wali :-D teraz wiem, dlaczego wygłuszenie drzwi to podstawa... czeka mnie sporo pracy i dziś nastał dzień przymiarek i pasowań.

Ale skoro Igor przymierzał się do midrange'ów w słupkach i nie podeszły to chyba ja też zrobię jak on i tylko tweetki w słupek wstawię. Gdybym okroił maxymalnie mojego mida, to będzie miał średnicę 84mm. Jeszcze przymierzę to w cabrio.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 01 kwie 2012, 14:47

ATLAS pisze:mgruszecki, podłączyłem te powerbassy przed chwilą w domu do wzmaka domowego Pioneer 90W RMS
Podlaczyles ze zwrotka ?
ATLAS pisze:Ale skoro Igor przymierzał się do midrange'ów w słupkach i nie podeszły to chyba ja też zrobię jak on i tylko tweetki w słupek wstawię. Gdybym okroił maxymalnie mojego mida, to będzie miał średnicę 84mm. Jeszcze przymierzę to w cabrio.
On pisal, ze jego mid jest duzy, Twoj ma tylko praktycznie troszke ponad 2xtyle co tweeter ... Sprobuj, powinien sie tam wkomponowac. A jak nie to pchalbym go w drzwi gdzies wyzej... Ale napewno nie do dziur na podszybiu ;)

Awatar użytkownika
audki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audki » 01 kwie 2012, 15:41

Jeszcze dziś postaram się zakupić te u-dimension el cooax4 :) zobaczymy co to za cudo :) a z tyłem zrobię tak jak radzisz? a jeszcze pytanie o radyjko jakieś konkretne i przyszłościowe z możliwością dołożenia w późniejszym czasie wzmacniacza i jakiegoś subwoofera :) co możecie mi polecić do 1000 zł, dodam ze zależy mi na jakości i brzmieniu a nie jakiś dodatkach typu monitor czy inne wynalazki.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 01 kwie 2012, 15:51

Grajstwo do 1000zl... kazdy napisze cos innego, pewnie Alpajn i Alpajn i jeszcze raz Alpajn. A ja tam mam swoje wizje ;]

Podstawowe pytanie, jakiej muzyki sluchasz - bo fundusze znamy ;] choc to tez specjalnie bez znaczenia (zwlaszcza, ze plyt audio sluchal na 99,9% nie bedziesz ;))

Jesli chodzi o mnie to co ja moge... nic ;) Dla mnie rzeznikiem za niewielkie pieniadze jest Pionek 77mp (to ten w stylu retro), dostepny raczej tylko w uzywce. Wrazenia z odsluchu zaje...iste !!! Dalej Pionek p-8600mp, drozej bo za uzywke pod 1000 ale czasem wyrwie sie taniej (ja kupilem kiedys na alegroszu za 580zl ) :) swietny grajek, fajnie wyglada, kolorowy, z 13pasmowym korektorem... ma ogromne mozliwosci, mozna z dzwiekiem zrobic prawie wszystko. Mozesz tez celowac w Pionka p88 rs2, tez dobry zawodnik ;]

Jak chcesz nowe, to wsumie patrz na wyglad czy CI sie podoba, czy ma usb czy nie ma, bo nowe grajki graja raczej wszytskie na jedno kopyto i sa tak samo chinskie ;)

Awatar użytkownika
audki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audki » 01 kwie 2012, 21:45

Fakt te starsze popychacze sa klasa sama w sobie :) przekonalem sie akurat nie na radyjkach ale na wielu innych rzeczach. Swiat schodzi chyba na psy :) jakiej slucham , szczerze to wszystkiego po trochu, pokonuje w samochodzie miesiecznie jakies 3 do 5 tys km po naszych pieknych zaj.... drogach, wiec slucham wszystkiego :) bo nawet najlepsze kawalki z czasem powszednieja, takze musi to byc radio od hh po ciezki metal. Raczej nowe bo uzywki sami wiemy , albo sie uda albo nie uda. Co z nowych radyjek mam kupic?

Ps. A kupilem narazie Hertz bo tamtych nie bylo ale, tamte czekaja juz w kolejce.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 01 kwie 2012, 22:11

audki pisze:Ps. A kupilem narazie Hertz bo tamtych nie bylo ale, tamte czekaja juz w kolejce.
Klamiesz, bo na alegroszu sa 150pln + transport

A na hertza bedziesz psiaczyl ;p syczek metalowiec da CI popalic - albo ty jemu <ok> Albo jak beda musialy jechac na gwarancje... Pytasz a nie sluchasz i tak robisz po swojemu :(

Po co sie tak spieszyles ? Trzeba bylo zapytac, wyszedlbys 150 z wysylka za juniora... wystarczylo slowo

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 02 kwie 2012, 01:41

mgruszecki pisze:
ATLAS pisze:mgruszecki, podłączyłem te powerbassy przed chwilą w domu do wzmaka domowego Pioneer 90W RMS
Podlaczyles ze zwrotka ?
Tak.
mgruszecki pisze:
ATLAS pisze:Ale skoro Igor przymierzał się do midrange'ów w słupkach i nie podeszły to chyba ja też zrobię jak on i tylko tweetki w słupek wstawię. Gdybym okroił maxymalnie mojego mida, to będzie miał średnicę 84mm. Jeszcze przymierzę to w cabrio.
On pisal, ze jego mid jest duzy, Twoj ma tylko praktycznie troszke ponad 2xtyle co tweeter ... Sprobuj, powinien sie tam wkomponowac. A jak nie to pchalbym go w drzwi gdzies wyzej... Ale napewno nie do dziur na podszybiu ;)
Przymierzałem i chyba da radę go w słupku umieścić. Oto kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widzę tylko 3 opcje montażu:

Opcja 1:
Obrazek

Opcja 2:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Opcja 3 (tylko nie przyłożyłem tweetera):
Obrazek

Rozumiem, że tweeterka i mida mogę skierować na lusterko i powinno dobrze grać, tak?

PS radio mam bez korekcji czasu, więc mam ograniczone możliwości. Podpowiedz, co wg Ciebie będzie najlepszą drogą.

Wzmacniacz działa ;) acha i muszę dokupić jakiś kondensator, 0,5 lub 1. Bo nie chcę drugiego kabla ciągnąć od akumulatora...

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 02 kwie 2012, 03:36

Ty, powiem CI, ze nie praktykowalem ale jakby sprobowal zabudowac midy w fabryczne miejsca na podszybiu tez by moze i moglo to byc. Tweeter na slupek, a mid tak pod katem cos jak pokazales (tylko w strone srodka auta a nie w tarz) - zabudowany ladnie. Trzeba by ogarnac jakis patent na to...

Nie mniej jednak jak zdejmiesz plastikowy kolnierz z mida to elegancko dasz rade go wmontowac w slupek razem z tweetkiem ;)

Decyzja nalezy do Ciebie. Slupek i tak bedziesz rzezbil i tak, wiec ja bym sie jednak pokusil chyba na slupek. Napewno wygladalo by to bardziej harmonijnie i mialo rece i nogi ;)

Awatar użytkownika
audki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audki » 02 kwie 2012, 12:56

Niestety w media chalpie było tylko to. A ja cały czas w delegacji po kraju siedzę wiec czekać na przesyłkę nie było jak , a słuchać na czymś musiałem :) Ale tamte już na pewno będę moje :) muszę jeszcze jakieś radyjko dopaść i z tylu jakieś 16,5 wsadzić jak pisałeś, akurat mam nowe boczki będzie w czym rzeźbić.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 02 kwie 2012, 13:07

audki pisze:Niestety w media chalpie było tylko to.
I co, zadowolony z odsluchu Hertz'ow?
audki pisze:Ale tamte już na pewno będę moje :)
zuch chlopak ;]
audki pisze:i z tylu jakieś 16,5 wsadzić jak pisałeś, akurat mam nowe boczki będzie w czym rzeźbić.
Ale boczki nowe CI nie beda potrzebne, rzezbisz pod boczkami, boczek zostaje nietkniety. Przed zabawa go sciagasz, po zabawie zakldasz.

Awatar użytkownika
audki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audki » 02 kwie 2012, 15:25

mgruszecki pisze:I co, zadowolony z odsluchu Hertz'ow?
Powiem szczerze lepsze niż tamte poprzednie :)

mgruszecki pisze:zuch chlopak ;]
Na allegroszu też patrzyłem za 169 już z kurierem gratis :) bedzie trzeba zamówic niebawem :)

mgruszecki pisze:Ale boczki nowe CI nie beda potrzebne, rzezbisz pod boczkami, boczek zostaje nietkniety. Przed zabawa go sciagasz, po zabawie zakldasz.
Dobrze wiedzieć do tej części bezdasznika jeszcze nie zaglądałem. A jakie 16,5 były by najlepszym wyborem żeby już tego potem nie ruszać.

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 02 kwie 2012, 16:06

audki pisze:
mgruszecki pisze:I co, zadowolony z odsluchu Hertz'ow?
Powiem szczerze lepsze niż tamte poprzednie :)
A jakie byly poprzednie?
audki pisze: Na allegroszu też patrzyłem za 169 już z kurierem gratis :) bedzie trzeba zamówic niebawem :)
Tu masz 159 z wysylka gratis, cos cienko szukasz ;]
http://allegro.pl/u-dimension-el-coax-4 ... 79078.html
audki pisze:
mgruszecki pisze:Ale boczki nowe CI nie beda potrzebne, rzezbisz pod boczkami, boczek zostaje nietkniety. Przed zabawa go sciagasz, po zabawie zakldasz.
Dobrze wiedzieć do tej części bezdasznika jeszcze nie zaglądałem. A jakie 16,5 były by najlepszym wyborem żeby już tego potem nie ruszać.
Rzadko mi sie zdazalo montowac i sluchac glosnikow wspolosiowych wiec nie chce Cie wprowadzic w blad ;/ Moze ktos sie wypowie kto ma, albo odsluchiwal kilku roznych? Powiem tak... napewno nie Pioneer ;] Po 1 szkoda wydawac duzo na glosniki do tylu w cabrio, a po 2 jak CI nie szkoda to wez np Hertza ECX 165, okolo 250-300zl na alegroszu. Jego sluchalem ale nie mam porownania. Przy czym seria ESK jest bardzo przyzwoita w swojej kasie a woofer niby ten sam wiec... powinien zapier...lac ;) Syk w jedwabiu, powinienes byc zadowolony

golishaq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: golishaq » 04 kwie 2012, 16:53

Co do zabudowy mida pod kątem to może wykorzystać pierścień z MDFu i go przyciąć pod skosem?

Awatar użytkownika
mgruszecki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mgruszecki » 04 kwie 2012, 19:12

golishaq pisze:Co do zabudowy mida pod kątem to może wykorzystać pierścień z MDFu i go przyciąć pod skosem?
zabudowanie kazdego glosnika opiera sie na dystansie, tu nawet do mid iach bedzie ze 2-3 zeby go dosc pionowo postawic. Chodzilo mi bardziej o obudowanie tego, zeby jakos wygladalo ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl